Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Irene zoslabol na tropickú búrku: 10 obetí a miliardové škody!

Hasiči pumpujú vodu zo zatopeného tunela vo Virgínii Zobraziť galériu (13)
Hasiči pumpujú vodu zo zatopeného tunela vo Virgínii (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Hurikán Irene, ktorý zasiahol východné pobrežie USA, dnes zoslabol a americké Národné centrum pre hurikány ho prekvalifikovalo na tropickú búrku. Rýchlosť vetra klesla na 15:00 SELČ na 100 kilometrov v hodine. Živel udrel na americkú pevninu v sobotu. Pozdĺž pobrežia ohrozil 65 miliónov ľudí, čo je pre USA svojho druhu rekord.

Na východnom pobreží Spojených štátov, nad ktorým sa Irene pohybuje od soboty, si podľa CNN vyžiadal už desať ľudských životov, takmer dva milióny ľudí pripravil o elektrinu, prerušil dopravu vo veľkej časti oblasti a spôsobil uzavretie dvoch jadrových elektrární.

Energetické firmy varujú pred oveľa väčšími výpadkami, ako bude hurikán postupovať na sever. Ropné rafinérie a palivové terminály obmedzili z bezpečnostných dôvodov prevádzku.

Oko búrky sa teraz pohybuje od New Yorku na severovýchod rýchlosťou asi 40 kilometrov v hodine. Národné centrum pre hurikány dnes varovalo, že v najbližších hodinách sa môžu v zasiahnutej oblasti vyskytnúť tornáda.

 

 

 

Irene na východné pobrežie priniesla asi dvojmetrové vlny, silný vietor a mohutné zrážky. Úrady varovali, že v niektorých miestach spadne až 50 centimetrov zrážok, ktoré môžu spôsobiť životu nebezpečné okamžité záplavy. V Marylande je podľa agentúry AP poškodená hrádza na jazere St. Mary 's.

Zatiaľ má hurikán na svedomí životy desiatich ľudí zo štátov Severná Karolína, Virginie, Florida a Maryland. Medzi obeťami sú najmenej dve deti. Jedenásťročný chlapec zomrel vo Virgínii, keď na dom jeho rodiny spadol strom. Druhé dieťa zahynulo v Severnej Karolíne pri dopravnej nehode na križovatke, kde kvôli búrke nefungovala dopravná signalizácia.

V Severnej Karolíne napršalo viac ako 30 cm

V Severnej Karolíne napršalo
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Maryland
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Stavebný zázrak, most a tunel Chesapeake Bay Bridge-Tunnel pretínajúci zátoku Chesapeake, museli pre silný vietor a dážď uzavrieť. Inokedy rušné ulice New Yorku stíchli po tom, čo úrady nariadili rozsiahle evakuácie a zatvorili letiská a metro. Newyorský prístav ostal otvorený, zato pobrežná stráž uzavrela prístav vo Filadelfii.

Kvôli hurikánu boli odpojené dva bloky jadrových elektrární. Blok v elektrárni Calvert Cliff v Marylande sa vypol automaticky po zásahu transformátora kusom hliníkového krytu. Elektráreň Oyster Creek v New Jersey odpojili počas noci jej prevádzkovatelia. Ďalšie jadrové elektrárne znížili výkon.

Evakuácia bola nariadená viac ako dvom miliónom ľudí z ohrozených oblastí na východnom pobreží. V New Yorku sa týkala asi 370 tisíc ľudí. Newyorský starosta na tlačovej konferencii v noci na dnešok vyhlásil, že okraj hurikánu už dorazil nad mesto, a čas na evakuáciu preto vypršal. Žiadal občanov, aby v každom prípade zostali doma.

Podľa agentúry Reuters sa zdá, že väčšina občanov výzvy na evakuáciu poslúchla a odišla do bezpečných štvrtí k príbuzným alebo priateľom. Núdzové ubytovne zatiaľ v meste využilo len asi 8700 ľudí. V New Jersey musela byť jedna taká ubytovňa evakuovaná kvôli zaplaveniu.

Obyvatelia New Jersey opúšťajú svoje domovy

New Jersey
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

New Jersey
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

V sobotu večer bol New York mŕtve mesto. Na Manhattane zostali zatvorené bary i reštaurácie a predstavenia na Broadwayi boli zrušené. Time Square, zvyčajne plné ľudí v dennej i nočnej dobe, bolo prázdne.

 

 

 

Ochromená je v New Yorku doprava, nefunguje metro ani autobusy. Letiská sú uzatvorené pre prílety aj odlety. Otvorené budú, až to počasie dovolí. Celkovo bolo na východnom pobreží USA kvôli Irene zrušených viac ako 10 tisíc letov.

Dopravné obmedzenia postihujú okrem New Yorku aj ďalšie veľké mestá v oblasti. Napríklad v Bostone sa všetka hromadná doprava zastaví o 8:00 miestneho času (14:00 SELČ). Obnovená bude najskôr v pondelok. Zastavená bola medzimestská vlaková a autobusová doprava v postihnutej oblasti. Situáciu navyše komplikuje aj to, že cesty sú na mnohých miestach nezjazdné.

Minister obrany Leon Panetta dal pokyn, aby sa pripravilo 6500 vojakov v aktívnej službe k eventuálnym záchranných prácam.

Irene, ktorá by sa mala pozdĺž východného pobrežia USA pohybovať ešte ďalších 36 hodín, je teraz hurikánom prvej, teda najnižšej z piatich kategórií Saffirovo-Simpsonovej stupnice. Hoci po zásahu pevniny v Severnej Karolíne zoslabla, zostane zrejme hurikánom aj pri postupe pozdĺž pobrežia na sever. Do Nového Anglicka by mohla doraziť už ako tropická búrka.

"Odporúčam ľuďom, aby sa nezameriavali na to, aká silná je tá búrka. Akonáhle sa ocitnete v oblasti hurikánu, je to vážne. Irene zostáva veľkou a nebezpečnou búrkou," varovala ministerka vnútornej bezpečnosti Janet Napolitanová. Očakáva sa, že sa škody vyšplhajú do výšky miliárd dolárov.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu