Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mních ukrýval upáleného kolegu v kláštore, odsedí si 11 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Na jedenásť rokov väzenia dnes odsúdil súd v juhozápadnej Číne tibetského mnícha. Uznal ho vinným z "úmyselnej vraždy" iného mnícha, ktorý sa na jar zapálil na protest proti politike čínskej vlády v Tibete. Odsúdený totiž svojho ťažko zraneného kolegu ukryl a údajne mu bránil v prístupe k lekárskej starostlivosti. Informovala o tom oficiálna tlačová agentúra Nová Čína.

Odsúdený je jedným z troch mníchov, ktorých čínske úrady obvinili, že muža k samovražde upálením nielen podnecovali, ale potom ho schovali, aby mu vraj nemohla byť poskytnutá prvá pomoc.

Mních Phüncchog (16) sa v marci na ulici polial benzínom a zapálil. Policajti, uniformovaní i v civile, sa ho pokúšali uhasiť, nakoniec ho však podľa svedkov nahnevane bili a kopali do neho. Mladíka sa potom ujal odsúdený, ktorý ho 11 hodín ukrýval v kláštore. Druhý deň bol zranený prepravený do nemocnice, lekári mu ale už nedokázali pomôcť.

Prípad vyvolal nepokoje v etnicky tibetskej časti juhozápadnej provincie S'-čchuan. V Číne sa od roku 2009 zapálili na protest proti politike Pekingu najmenej traja tibetskí mnísi. Podľa oficiálnej verzie Pekingu Čína v roku 1950 Tibet "pokojne oslobodila" a o rok neskôr zriadila v tomto regióne pozdĺž Himalájí formálnu autonómiu, v skutočnosti tvrdo riadenú čínskymi úradmi. Tibeťania si dlhodobo sťažujú nielen na ekonomický, kultúrny, spoločenský i náboženský útlak, ale aj na rýchle Tibetské autonómne oblasti trvalým prisťahovalectvom väčšinových etnických Chanov (Číňanov), ktorí zrejme už čoskoro početne prevládnu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu