Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Minister nazval prezidentovho muža ´poskokom´

Karel Schwarzenberg Zobraziť galériu (2)
Karel Schwarzenberg

PRAHA - Letný seriál urážok na českej politickej scéne pokračuje. Prezidentov vicekancelár Petr Hájek sa chce právnou cestou brániť proti tomu, že ho minister zahraničia a predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v médiách označil za "poskoka" prezidenta Václava Klausa.

"Hlavu štátu a jej najbližšie okolie beztrestne urážať nesmie ani člen vlády. Prezident republiky nezamestnáva žiadnych poskokov, ako by si pán Schwarzenberg mohol spomenúť zo svojho pôsobenia na Pražskom hrade," reagoval Hájek.

Schwarzenberg sa o Hájkovi zmienil v rozhovore pre časopis Týden. Reagoval na otázku, či ho rozčúlil postoj Klausa k výrokom Petra Hájka o homosexuálnych deviantoch, ktoré padli v súvislosti s pražským karnevalom homosexuálov. "Áno, jeho poskok Hájek to za neho povedal. Prezident má na toto svojich ľudí. Je to populizmus: Klaus samozrejme vie, že u väčšiny populácie a hlavne u svojich voličov tým boduje. To je jasné," uviedol Schwarzenberg.

"Pevne dúfam, že pán Hájek sa takto ohradí aj proti pánovi (Vítovi) Bártovi (predsedovi poslancov VV), ktorý Klausa označil za svoju bábku. Mňa ako občana to uráža," reagoval šéf poslancov TOP 09 Petr Gazdík.

Českou politickou scénou teraz hýbe koaličný spor o pôsobení predsedu konzervatívnej iniciatívy D.O.S.T. Ladislava Bátoru na ministerstve školstva. Kauza sa pritom tiež odvinula od urážok, tentoraz ale na adresu Schwarzenberga. TOP 09 trvá na odchode Bátor z úradu kvôli tomu, že ministra nazval "chudáčikom starým".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu