Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dobytie Tripolisu je podľa povstalcov len otázkou hodín

Povstalci sú už len niekoľko kilometrov od brán Tripolisu
Povstalci sú už len niekoľko kilometrov od brán Tripolisu

DUBAJ - Líbyjskí povstalci bojujúci proti režimu Muammara Kaddáfího sa v nedeľu zmocnili vojenskej základne na západnom predmestí Tripolisu, ktorá bola považovaná za najväčšiu prekážku pred útokom na samotné hlavné mesto. Informoval o tom miestny spravodajca tlačovej agentúry AFP, podľa ktorého do strategického objektu známeho ako "27. kilometer" vtrhli stovky povstaleckých bojovníkov, pričom ukoristili tamojšie zbrane a muníciu.

Povstalec, ktorý sa predstavil ako Muhammad, agentúre potvrdil, že základňa na ceste medzi Tripolisom a mestom Závija je v rukách Kaddáfího protivníkov, zatiaľ však nie je "bezpečná", keďže sa v nej môžu stále nachádzať ostreľovači. Okrem raketových odpaľovacích zariadení, vozidiel a munície údajne sa v opevnenom areáli údajne nachádzal aj bližšie nešpecifikovaný počet zajatcov. Povstalecký veliteľ Abd al-Hakím Bilhadž medzitým vyhlásil, že ovládnutie Tripolisu, ktorý zostáva poslednou baštou Kaddáfího, je otázkou najbližších hodín.

"Do Tripolisu vstúpime v priebehu niekoľkých hodín. Očakávame, že dozajtra bude v našich rukách," povedal Bilhadž. V podobnom duchu sa vyjadril aj vyslanec povstaleckej Dočasnej národnej rady v Spojených arabských emirátoch Arif Alí Najád, ktorý očakáva konečné víťazstvo ešte "dnes večer". Doterajšie boje o Tripolis, kde sa ozývala paľba už počas noci zo soboty na nedeľu, podľa neho po sebe zanechali "stovky mŕtvych a tisíce zranených". Najád taktiež uviedol, že povstalci formálne požiadali Severoatlantickú alianciu o podporu v podobe nasadenia vyššieho počtu bojových vrtuľníkov typu Apache.

Hovorca povstaleckého vedenia Ahmad Džibríl v predošlom rozhovore pre AFP informoval o spustení operácie s označením Morská panna, ktorej cieľom je izolovať Kaddáfího a donútiť ho ku kapitulácii alebo úteku z krajiny. Povstalci podľa neho ofenzívu uskutočňujú v koordinácii so Severoatlantickou alianciou, pričom predpokladá, že potrvá niekoľko dní. Predstavitelia Kaddáfího režimu v nedeľu varovali, že svojim protivníkom sa nemienia vzdať a spoliehajú sa na obranu "tisícov" profesionálnych vojakov i dobrovoľníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu