Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tymošenková zvláda väzenie odhodlane, dostala aj televíziu

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková (Zdroj: SITA)

KYJEV - Vodkyňa ukrajinskej opozície Julija Tymošenková, ktorú súd v piatok poslal do kyjevskej Lukjanovskej väznice, si prvé dni väznenia odbíja v dobrej nálade a neklesá na mysli. Ukrajinským novinárom to dnes povedali členovia vedenia opozičnej strany Vlasť (Baťkivščyna), ktorej je Tymošenková predsedníčkou. Vo vedení strany s optimizmom očakávajú pondelkové pokračovanie súdneho procesu, ktorý má prerokovať aj protest Tymošenkovej proti uvalenej väzbe.

Kyjevská väznica prijala prominentnú političku ako rádovú väzenkyňu. V cele dokonca nie je sama a ani o samostatné "ubytovanie" nepožiadala. Jej dve spoluväzenkyne sa k nej vraj správajú slušne a s náležitou úctou. Aké tresty si odpykávajú, ukrajinské médiá nezistili.

Vedenie väznice si novú klientku náležite váži. Šéf väzenia nechal do jej cely umiestniť chladničku a televízor. Dokonca prerušil dovolenku a vrátil sa do Kyjeva, aby sa so zadržanou vodkyňou opozície osobne stretol.

Pred dvere cely číslo 242, ktorú Tymošenkovej väzenská správa pridelila, dnes podľa agentúry Unian inštalovali kamery pre celodenné sledovanie. Neobvyklé opatrenia vedenie väznice nijako nekomentovala. Medzi väzňami ale vraj vyvoláva ironické úsmešky predstava, že by sa politička pokúsila z Lukjanovského väzenia utiecť.

Tymošenková nie je vo väznici prvýkrát, väznená bola už v roku 2001, kedy bola vyšetrovaná za údajné daňové úniky a machinácie s dodávkami plynu. V rovnakej cele, v ktorej je väznená teraz, vtedy pobudla 42 dní. Súd ju potom z obvinení oslobodil.

Väznica "Lukjanovka" patrí na Ukrajine k najznámejším, v meste funguje už od roku 1863. Do boľševickej revolúcie patrila medzi lepšie väzenia, v areáli dokonca stál pravoslávny kostol a synagóga pre židovských väzňov. Cirkevné objekty zlikvidoval boľševický režim.

Väznica je populárna vďaka svojráznym názvom jednotlivých budov, ktoré sú odvodené od mien ruských a sovietskych vládcov. Najstarší objekt v areáli sa volá Katěnka (podľa cárovnej Kataríny II.), neďaleko od neho stojí Stolypinka, Brežněvka alebo Kučmovka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu