Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Súd zakázal demonštrácie proti Tymošenkovej uväzneniu

Protesty na Ukrajine
Protesty na Ukrajine

KYJEV - Ukrajinský súd v Kyjeve dnes zakázal masové demonštrácie na miestach, kde sa stúpenci expremiérky Julie Tymošenkovej zhromaždili na protest proti jej zatknutiu. Zákaz na žiadosť úradu kyjevského starostu platí do 31. augusta.

Tymošenkovej prívrženci postavili improvizovaný stanový tábor v blízkosti budovy oblastného súdu, ktorý v piatok nariadil pre líderku opozície väzbu počas jej súdneho procesu. Expremiérka je obžalovaná zo zneužitia právomocí. O jej zatknutí rozhodol súd pre narušovanie pojednávania.

Polícia dnes kordónmi uzavrela stanový tábor zhruba 200 demonštrantov a zablokovala prístupy k súdu, kde má v pondelok proces s Tymošenkovou pokračovať. Príslušníkov špeciálnych policajných jednotiek doviezlo do oblasti päť autobusov, uviedla tlačová agentúra RIA Novosti.

Niekoľko opozičných poslancov, ktorí sú medzi protestujúcimi, vyhlásilo niekoľko stanov za "kancelárie národného poslanca", ktoré nemôžu byť odstránené. Tymošenková je obžalovaná, že ako premiérka v roku 2009 neoprávnene podpísala údajne nevýhodný kontrakt o dodávkach ruského plynu.

Súd v piatok vyhovel návrhu prokuratúry a rozhodol o jej väzbe pre opakované porušovanie poriadku z jej strany počas pojednávania. Expremiérka odmieta obvinenia, ktoré označuje za politicky motivované.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu