Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Neposlušní poslanci: Pobili sa s políciou a lietal nábytok!

Poslanci svoj hnev ventilovali na polícii
Poslanci svoj hnev ventilovali na polícii (Zdroj: YouTube)

KYJEV - Poslanci ukrajinského parlamentu, ktorých občasné bitky v snemovni sú obľúbeným témou domácich i zahraničných médií, včera v súdnej sieni našli nového súpera - pustili sa do príslušníkov špeciálnych policajných síl. Kulisou bol proces s vodkyňou ukrajinskej opozície Juliou Tymošenkovou a víťazom tvrdého súboja boli nakoniec policajti.

Bývalá premiérka sa pred kyjevským súdom od konca mája zodpovedá z toho, že v roku 2009 uzavrela s ruským Gazpromom údajne nevýhodnú zmluvu o nákupe zemného plynu. Štátu tým mala spôsobiť škodu veľkého rozsahu. Tymošenková vinu odmieta a proces označuje za politický útok terajšieho prezidenta Viktora Janukovyča na súčasnú opozíciu. Ak bude uznaná vinnou, hrozí jej až desať rokov väzenia.

Sudca Rodion Kirejev počas pojednávania vykázal zo súdnej siene opozičného poslanca Jurija Prokopčuka, ktorý rušil pojednávanie. Keď sa za neho postavili jeho prítomní spolustraníci, zasiahla jednotka špeciálnych policajných síl Grifon.

Poslanci sa do policajtov v čiernych uniformách neohrozene pustili, vzduchom údajne lietal aj nábytok. Po niekoľkominútovej potýčke starostlivo zdokumentovanej miestnymi novinármi sa Prokopčuka policajtom podarilo vyviesť. Znechutený arbiter Kirejev rokovanie odročil na utorok.

Okrem obvinenia z poškodenia štátu pri rokovaní s Gazpromom je Tymošenková stíhaná ešte v ďalších dvoch kauzách. Podľa prokuratúry mala v rozpore so zákonom manipulovať s príjmami za predaj emisných kvót. Štát mala poškodiť aj pri uzatváraní veľkého kontraktu na nákup vozidiel záchrannej zdravotníckej služby.

Ani v jednom z procesov s Tymošenkovou zatiaľ právoplatné rozhodnutie nepadlo. Stíhanie expremiérky kritizuje Európska únia a Spojené štáty, ktoré vyzývajú ukrajinské úrady k zdržanlivosti a varujú pred pokusmi zneužiť justíciu k politickým cieľom.

Bitka poslancov

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu