Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nemali kyslík, v strojovni lode našli 25 mŕtvych v rozklade

Imigranti hádzali do policajtov kamene
Imigranti hádzali do policajtov kamene (Zdroj: SITA)

RÍM - Dvadsaťpäť mŕtvych objavila dnes talianska pobrežná stráž v člne, ktorý priviezol na ostrov Lampedusa 271 utečencov. Mŕtvi boli v strojovni preplnenej lode, napísala agentúra ANSA s odvolaním sa na prístavnú políciu. V juhotalianskom prístave Bari si dnes potýčky medzi políciou a imigrantmi vyžiadali 30 zranených.

"Ide o 25 mŕtvych mužov, ktorí pochádzajú zrejme zo subsaharskej Afriky," povedal v talianskej televízii SkyTG24 veliteľ prístavu Antonio Morana, podľa ktorého na lodi cestovalo aj 36 žien a 21 detí.

Podľa miestneho lekára boli mŕtvi tak dva dni. Presná príčina smrti sa bude vyšetrovať, ale podľa prvých výsledkov zrejme zomreli na udusenie. V strojovni nemali dosť kyslíka a naviac vdychovali výfukové plyny z motora. Kvôli vysokým teplotám sa telá začala už rozkladať.

Podľa výpovede niektorých migrantov, ktorých cituje agentúra DPA, sa počas cesty snažili dostať z podpalubia, ale ostatní migranti im v tom zabránili, pretože na palube preplnenej lode nebolo miesto. Do strojovne bol prístup iba padacími dverami širokými 50 centimetrov.

Imigranti, ktorí cestu prežili, miestnym úradom o mŕtvolách v podpalubí nič nepovedali. Policajti ich objavili sami pri záverečnej kontrole lode potom, čo už ju migranti opustili.

Loď bola na ceste zrejme tri dni a dostala sa do ťažkostí kvôli poruche motora. Pobrežná stráž zo Sicílie ju pomohla dopraviť na ostrov.

Polícia neuviedla, odkiaľ presne utečenci pochádzajú. Od vypuknutia nepokojov v severoafrických krajinách priplávalo k talianskym brehom tento rok okolo 40-tisíc utečencov, predovšetkým z Líbye a Tuniska. Stovky ich ale do cieľa nedoplávali a zahynuli vo vodách Stredozemného mora.

V Bari sa dnes strhli potýčky medzi policajtmi a imigrantami, pri ktorých sa zranilo najmenej 30 ľudí, medzi nimi aj 20 policajtov. Imigranti, ktorí sú rozhorčení dlhým čakaním na azyl, zapaľovali ráno podľa svedkov popolnice a pneumatiky a hádzali na policajtov kamene. Strážcovia poriadku proti nim zasiahli. Niektorí imigranti zablokovali miestnu železnicu a hlavnú cestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu