Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Tretina Čechov nepoužíva kondóm, HIV sa nakazia stovky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/PRAHA - Až 33,3 percenta mužov nepoužíva pri rizikovom náhodnom sexe kondóm. Ukázal to prieskum združenia Art fo Life, podľa ktorého sú ženy ešte "o percento" nezodpovednejšie. V krajine pritom narastá počet nakazených vírusom HIV.

Prezervatív pri styku s náhodným partnerom používa 55,2 percenta mužov a 51,7 percenta žien. Z prvej skupiny nechalo otázku použitia kondómu bez odpovede 11,4 percenta opýtaných, z druhej 13,8 percenta.

V Česku sa pritom vírusom HIV, ktorý spôsobuje smrteľnú chorobu AIDS, nakazí ročne niekoľko stoviek ľudí. Kondóm je jediná známa učinná forma obrany proti HIV/AIDS, ak teda človek vedie sexuálny život.

Najmenej zodpovední sú pri náhodnom sexe seniori na 60 rokov a paradoxne, najzodpovednejší sú mladí vo veku do 19 rokov. V súvislosti so vzdelaním je pomer opačný. Čím vyššie vzdelanie respondenti mali, tým častejšie uviedli, že sa chránia.

Výsledky prieskumu sú podľa Davida Jilicha, odborníka z pražského AIDS Centra, alarmujúce. "Naviac si myslím, že časť z tých 54 percent odpovedala tak, ako by to chcela robiť a nie tak, ako to robí v skutočnosti," nazdáva sa.

AIDS berú Česi na ľahkú váhu, myslí si aj Miroslav Hlavatý zo spoločnosti AIDS pomoc. Podľa odhadov môže byť v krajine až 5-tisíc nakazených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu