Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Homosexualita je choroba a rýchlo sa šíri, tvrdí minister

Ghulám Nabíd Azad
Ghulám Nabíd Azad (Zdroj: SITA)

DILLÍ - Homosexualita je podľa indického ministra zdravotníctva choroba, ktorá sa v krajine rýchlo šíri. Pohlavný styk medzi mužmi potom na konferencii o vírusu HIV a ním spôsobené choroby AIDS označil za "neprirodzený".

Výroky ministra Ghuláma Nabída Azada vyvolali kritiku aktivistov za ľudské práva. Server BBC v tejto súvislosti pripomenul, že indický súd v prelomovom verdikte v roku 2009 postih za sex medzi osobami rovnakého pohlavia zrušil.

"Aj keď (homosexualita) je neprirodzená, v našej krajine existuje a teraz sa rýchlo šíri, kvôli čomu je ťažké ju odhaliť," vyhlásil podľa servera BBC Azad na pondelňajšej konferencii. To, že sa homosexualita dostala do Indie, je podľa neho nešťastie.

Ministrove výroky podľa agentúry AP odrážajú relatívne bežný názor v tejto konzervatívnej ázijskej krajine, totiž že homosexualita sa do Indie dostala zo Západu.

Osobitný spravodajca OSN v Indii Anand Grover podľa indického denníka Hindustan Times Azadove slová označil za nešťastné. Je poľutovaniahodné, že človek v takomto postavení "je stále necitlivý voči zraniteľným skupinám", akými sú homosexuáli, povedal.

Za pohlavný styk medzi osobami rovnakého pohlavia v Indii ešte pred dvoma rokmi hrozilo až desať rokov vo väzení. Súd v Dillí 148 rokov starý zákon trestajúci homosexualitu ako "neprirodzený trestný čin" v roku 2009 zrušil.

Vírusom HIV je v Indii nakazených približne 2,5 milióna ľudí. S chorobou AIDS, ktorú vírus spôsobuje, tu tak žije vôbec najviac ľudí zo všetkých ázijských krajín. Podľa odborníkov v boji proti šíreniu vírusu HIV a choroby AIDS bráni aj postoj voči gayom, ktorí v Indii bývajú odsúvaní na okraj spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu