Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Obrie sídlisko pre 60-tisíc rodín postavili na mínovom poli!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: streetdirectory.com)

MOSKVA - Nové sídlisko pri Vladivostoku na ruskom Ďalekom východe zíva prázdnotou, hoci ministerstvo obrany už investovalo miliardy rubľov do nových bytov pre vojakov a ich rodiny. Ale ani ostrieľaným bojovníkom sa nechce usadiť sa v "Snežnom údolí" postavenom podľa médií "na mínovom poli", čiže na mieste bývalého skladu zbraní a munície.

Nejde len o fámy. Pred dvoma týždňami na stavenisku vybuchol delostrelecký granát, ktorý zabil dvoch robotníkov a ďalších dvoch zranil. Prípad sa ešte vyšetruje, ale prokurátor Tichomorskej flotily Sergej Kolomijec už ohlásil, že miesto bolo nekvalitne odmínované. "Snežné údolie je doslova prešpikované granátmi," uviedol Kolomijec na pondelkovej porade v Chabarovsku pred generálnym prokurátorom Jurijom Čajkom.

V pôde na mieste, kde rastie vojenské mestečko, sa našla aj ortuť, olovo a arzén. Najnebezpečnejšie sa však javí nevybuchnutá munícia, ktorú do šíreho okolia rozmetali v rokoch 1992 a 2002 výbuchy v neďalekom bývalom muničnom sklade Tichomorskej flotily. Kvôli tomu museli obydlovanie sídliska pozastaviť až do bližšie neurčenej doby, než sa miesto podarí vyčistiť.

Ambiciózny projekt sídlisko Snežné údolie pre 60-tisíc rodín mal podľa plánu ministerstva obrany vyriešiť bytový problém vojenských námorníkov, vojakov a letcov na Ďalekom východe ešte pred summitom štátov ázijského a tichomorského regiónu, ktorý sa má vo Vladivostoku konať budúci rok.

"Ale vojaci si zmysleli vložiť miliardy do mínového poľa," napísal populárny denník Moskovskij komsomolec. Podľa denníka nové domy rástli "ako z droždia" bez toho, aby niekoho trápila skutočnosť, že územie bývalého skladiska zbraní a munície poriadne nerekultivovali a na stavenisku sa čo chvíľa prihodilo nejaké nešťastie s nevybuchnutou muníciou.

Stavenisko, kde majú vyrásť nové byty o celkovej rozlohe bezmála milióna metrov štvorcových, ešte v októbri 2009 navštívil premiér Vladimir Putin. Pozastavil sa nad tým, že domy už stoja, ale sú prázdne. Sprievodcovia mu vysvetľovali, že je tak preto, že chýba infraštruktúra, ktorú na rozdiel od bytov neplatí ministerstvo obrany, ale mesto, ktorého pokladňa vraj zíva prázdnotou. Putin nariadil okamžite poskytnúť 3,5 miliardy rubľov na tento účel.

Tichomorská flotila teraz argumentuje májovým posudkom komisie nezávislých expertov, podľa ktorej sa na území sídliska už žiadne výbušniny nenachádzajú. Ale šéfredaktorka vladivostockých novín Marija Solovjenková zostáva presvedčená, že aj tak je sídlisko neobývateľné.

"Neviem, aký hlupák vymyslel postaviť tam obrovské sídlisko pre vojakov. Je to ďaleko a nevedie tam žiadna normálna cesta. Nejazdia tam ani autobusy, nie sú tam ani škôlky, ani školy, ani obchody," vypočítala novinárka. "Síce už začiatkom roka v televízii predviedli odovzdávanie kľúčov deviatim stovkám nových obyvateľov, ale doteraz tam nikto nebýva. Ľudia tam žiť nechcú. Je to strašné," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu