Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Bulgarija vydala všetkých 122 obetí lodného nešťastia

Bulgariju vyťahujú z Volgy
Bulgariju vyťahujú z Volgy

MOSKVA - Ruskí záchranári dnes našli telá ostatných dvoch nezvestných obetí z výletnej lode Bulgarija, ktorá sa 10. júla potopila na rieke Volge neďaleko Kazane, správneho strediska Tatarstanu v centrálnom Rusku.

"Oficiálne je potvrdená smrť 122 ľudí. Dnes pri obhliadke kajút lode boli nájdené ešte dve mŕtve ženy, považované skôr za nezvestné," uviedlo ministerstvo pre mimoriadne situácie Tatarstanu.

Bulgarija, postavená v roku 1955 v Komárne v Československu, sa potopila počas pár minút v búrke, asi tri kilometre od brehu. Prežilo len 79 z 201 ľudí, ktorí sa podľa úradov nachádzali na palube. Išlo o najhoršie riečne nešťastie v Rusku od roku 1983.

Vrak lode bol cez víkend vytiahnutý z takmer dvadsaťmetrovej hĺbky na hladinu a odvlečený na plytčinu. Po podrobnej prehliadke vyšetrovateľmi má byť zošrotovaný.

V súvislosti s potopením lode vyšetrovatelia zatiaľ obvinili štyroch ľudí - riaditeľku spoločnosti, ktorá loď mala prenajatú k turistickým výletom, inšpektora, ktorý plavidlo schválil do prevádzky, a kapitánov dvoch lodí, ktorí preplávali okolo miesta nešťastia bez poskytnutia pomoci.

Mnohí komentátori však považujú obvinených len za "obetných baránkov" a poukazujú na zchátralosť nielen ruskej flotily riečnych lodí, ale celej dopravnej infraštruktúry. To spolu s všadeprítomnou korupciou, ľahostajnosťou k ľudským životom a honbou za ziskom vytvára predpoklady pre ďalšie katastrofy.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu