Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusi našli v potopenej lodi Bulgarija už 120 obetí

Zachranárske lode na Volge Zobraziť galériu (2)
Zachranárske lode na Volge

MOSKVA - V trupe ruskej výletnej lode Bulgarija po jej vytiahnutí zo dna na hladinu našli ďalšie mŕtve telá, počet potvrdených obetí katastrofy tak dosiahol už 120. "V danú chvíľu sú ešte nezvestné dve ženy," uviedol hovorca ministerstva pre mimoriadne situácie. Už skôr v priebehu dňa potápači našli celkom šesť obetí.

Bulgarija, postavená v roku 1955 v Komárne, sa potopila 10. júla na rieke Volge neďaleko Kazane, správneho strediska Tatarstanu v centrálnom Rusku. Zachránilo sa len 79 z 201 ľudí, ktorí boli podľa úradov na palube.

Po viac než týždenných prípravách sa v piatok dvom mohutným plávajúcim žeriavom podarilo loď odtrhnúť od dna a takmer vyzdvihnúť na hladinu. Kvôli problémom s posunutím ťažiska však v sobotu bolo nutné odvliecť vrak na plytčinu, kde sa záchranári snažia utesniť trup lode a odčerpať z neho vodu. Potom by sa loď mala presunúť do doku, aby mohla nasledovať detailnejšie prehliadka.

V súvislosti s potopením lode vyšetrovatelia zatiaľ obvinili štyroch ľudí - riaditeľku spoločnosti, ktorá mala loď prenajatú nak turistické výlety, inšpektora, ktorý plavidlo schválil do prevádzky, a kapitánov dvoch lodí, ktorí preplávali okolo miesta nešťastia bez poskytnutia pomoci.

Mnohí komentátori však považujú obvinených len za "obetných baránkov" a poukazujú na zchátralosť nielen ruskej riečnej flotily , ale celej dopravnej infraštruktúry. To spolu s všadeprítomnou korupciou, ľahostajnosťou k ľudským životom a honbou za ziskom vytvára predpoklady pre ďalšie katastrofy.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu