Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kaddáfího vojaci nastražili bomby v ropných zariadeniach v Brige

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MADRID - Najvyšší predstaviteľ líbyjských povstalcov Mahmúd Džibríl dnes vyhlásil, že vojaci Muammara Kaddáfího nastražili bomby v ropných zariadeniach v strategicky dôležitom ropnom prístave Briga, aby ich mohli vyhodiť vo vzduchu, ak Kaddáfího režim príde o mesto.

Predseda povstaleckej Prechodnej národnej rady Džibríl poverený aj diplomaciou ďalej uviedol, že Kaddáfího sily nastražili výbušniny takisto v ropných vrtoch, ale nespresnil, v ktorých. Briga je kľúčovým centrom na spracovanie a prepravu ropy. Vrty, ktoré Brigu zásobujú ropou, sa nachádzajú ďaleko na juhu v líbyjskej púšti Sahara.

Džibríl dnes označil Brigu za "veľké mínové pole" a vyhlásil, že niektoré ropné zariadenia sú "plné bômb, výbušnín". Povstalci ovládajú väčšinu východnej Líbye, ale ich minulotýždňová operácia zameraná na dobytie Brigy v utorok skrachovala.

Džibríl sa vyjadril po stretnutí so španielskou ministerkou zahraničných vecí Trinidad Jiménezovou v Madride, kam prišiel požiadať španielsku vládu o finančnú pomoc pri obnove Líbye.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu