Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Dážď zaplavil Česko: Uzatvorené cesty a evakuácia

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: hzszlk.eu)

PRAHA - Vytrvalý dážď dnes výrazne zvýšil hladiny riek na severe, juhozápade a v strede Čiech a na mnohých z nich sú vyhlásené stupne povodňovej aktivity.

K 11:30 platilo päť stupňov ohrozenia, štyri pohotovosti a na deviatich miestach bola bdelosť. Najviac sú z tohto hľadiska postihnuté kraje Liberecký a Plzeňský, kde podľa meteorológov hrozí nebezpečenstvo povodní i ďalej.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes o deň predĺžil výstrahu, podľa ktorej potrvajú výdatné zrážky v celej ČR až do piatkového poludnia. "Výdatný dážď sa vyskytne vo štvrtok a v noci na piatok na Děčínsku, Liberecku, vo východných Čechách, na Morave a v Sliezsku," uviedol ČHMÚ.

Kvôli veľkej vode hasiči evakuovali tri detské tábory, a to u Rožmitálu pod Třemšínem, na Rokycansku a v Hutích na Příbramsku. Evakuáciu odporučili aj rodinám s deťmi v osade Víska ve Višňové na Liberecku, kde sa rozlieva rieka Smědá.

Hasiči na mnohých miestach odčerpávali vodu zo zatopených pivníc a komunikácií a stavali hrádze z vriec. V miestach, kde sa k dažďu pridal aj vietor, odstraňovali spadnuté stromy a konáre.

Problémy spôsobilo počasie aj na železnici. Kvôli podomletej ​​trati nejazdia vlaky medzi Zadní Třebaní a Lochovicami na Berounsku. Náhradné autobusy musia ľudia využívať aj na Vysočine.

V Libereckom kraji, ktorý ničivé záplavy postihli aj vlani v auguste, platil poludní tretí povodňový stupeň na Smědé, Jeřici, Kamenici a Jizere. Na ďalších tokoch sú prvé alebo druhé stupne.

V Plzenskom kraji je druhý povodňový stupeň na Klabavě v Hrádku na Rokycansku, Úslava v Plzni-Koterově dopoludnia stúpla na tretí povodňový stupeň. Prvé stupne sú na Klabavě v Novej Hute a na Úhlavě v Klatovech.

V Ústeckom kraji sa hasiči museli vysporiadať nielen s následkami dažďa, ale aj silného vetra. Vo Varnsdorfe na rieke Mandavě bol v noci na štyri hodiny vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, od tej doby ale už voda prudko klesá a je len tesne nad hranicou prvého stupňa.

V Stredočeskom kraji platí pohotovosť na rieke Skalici v Zadním Poříčí, na Litavce v Beroune je prvý stupeň. Hladiny oboch riek pomaly klesajú. Dážď v noci rozvodnil aj potok Chumava, ktorý čiastočne zatopil domov pre seniorov v Hostomicích na Berounsku, jeho obyvatelia ale nemuseli byť evakuovaní.

Prívalový dážď zamestnal aj pražských hasičov. Vyrazili k 22 prípadom, najčastejšie to boli popadané stromy a konáre a zatopené pivnice a výťahové šachty. Vietor lámal stromy ale aj na Vysočine. Kvôli stromom spadnutým na koľaje tam bola skoro ráno prerušená doprava na trati Brno - Kolín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu