Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Žena protestujúca v kabíne žeriava prežila tajfún

Kim Čin-sok
Kim Čin-sok (Zdroj: Reuters)

SOUL - Už 189 dní strávila juhokórejská odborárska aktivistka Kim Čin-sok (51) v kabíne žeriava vo výške 35 metrov nad zemou. Spoločne so svojimi 700 kolegami protestuje proti prepúšťaniu v lodeniciach v meste Pusan. Bývalá zváračka na svojom neobvyklom stanovišti zažila mráz, tajfún, vlnu horúčav aj prudké monzúnové dažde, napísala agentúra Reuters.

Pre Kim je žeriav číslo 85 improvizovanou tribúnou, odkiaľ bojuje za práva robotníkov. Jej prípad získal v Južnej Kórei veľkú popularitu, na Twitteri má už 18 000 stúpencov. Vláda prezidenta I Mjong-baka sa potýka s rastúcou priepasťou medzi bohatou a chudobnou vrstvou obyvateľov, zvyšujúcou sa nezamestnanosťou mladých ľudí a infláciou. Dvadsať percent zárobkovo činných ľudí si domov odnáša takmer tri štvrtiny priznaných príjmov, uvádza Reuters.

Kim nemá v kabíne sprchu ani toaletu, musí používať vedro. "Každý deň je bitkou o život," zverila sa telefonicky agentúre Reuters s tým, že súkromná ochranka firmy jej už niekoľkokrát znemožnila prevziať jedlo a knihy, ktoré jej dodávajú jej priaznivci. "Zlé počasie a nedostatok potravín však nie sú nič v porovnaní s tým, za čo bojujú ľudia dole," tvrdí.

Cez víkend demonštrovalo v druhom najväčšom juhokórejskom meste Pusan na podporu Kim Čin-sok 7000 nespokojencov. Prišli v kolóne 185 "autobusov nádeje". K žeriavu sa však nedostali, poriadková polícia ich pár sto metrov od lodeníc zastavila. Pri stretoch s demonštrantami policajti použili vodné delá a slzný plyn a okolo 50 ľudí zadržali.

Zamestnávatelia tvrdia, že problémy už boli vyriešené, pretože štrajkujúci pristúpili 27. júna na to, že sa vrátia do práce. Hovorca firmy Hanjin Heavy Industries & Construction uviedol, že väčšina ľudí, ktorá sa demonštrácií zúčastnia, nemá s odborárskym hnutím nič spoločné. "Politizujú situáciu, ktorá už bola vyriešená," povedal.

Južná Kórea má silnú tradíciu odborových a študentských hnutí, ktoré v uplynulých niekoľkých desiatkach rokov usporiadali sériu protestov, pri ktorých došlo aj k samovraždám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu