Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Gates potvrdil kontakty americkej diplomacie s Talibanom

Robert Gates
Robert Gates (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký minister obrany Robert Gates dnes potvrdil správy o kontaktoch medzi Spojenými štátmi a radikálnym hnutím Taliban.

 "Povedal by som, že kontakty sú veľmi predbežné," uviedol Gates pre americkú televíziu CNN. Dodal, že kontakty amerického ministerstva zahraničných vecí s Talibanom sú vytvorené "možno už niekoľko týždňov".

Americký minister obrany zdôraznil, že by bolo predčasné označiť tieto kontakty za mierové rozhovory. Podľa jeho slov sa pri rozhovoroch o zmierení zrejme až do zimy podstatne nepokročí.

V Talibane je problematické nájsť spoľahlivého partnera na dialóg. Spojené štáty nechcú viesť rokovania s niekým, kto nemá žiadny mandát, pripomína tlačová agentúra DPA.

Gates zdôraznil, že militantné afganské hnutie bude mať vôľu seriózne vyjednávať len vtedy, ak bude mať pocit, že je pod väčším vojenským tlakom a prestane veriť vo víťazstvo.

Afganský prezident Hámid Karzaj v sobotu uviedol, že americká a afganská vláda rokujú s vyslancami Talibanu v snahe ukončiť takmer desaťročnú vojnu, informovala agentúra AP.

Nemecko dnes uvítalo oznámenie o rokovaniach s Talibanom. Nemecký veľvyslanec v Kábule Rüdiger König povedal, že nemecká vláda už mesiace hovorí o svojej podpore politického procesu v Afganistane. To zahŕňa aj rozhovory o zmierení, v ktorých zohrávajú kľúčovú úlohu USA, dodal König.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu