Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ministri obrany Slovenska a Maďarska sa stretli: Po 12 rokoch

Ľubomír Galko a Csaba Hende Zobraziť galériu (2)
Ľubomír Galko a Csaba Hende

BRATISLAVA - Po 12 rokoch sa dnes stretli ministri obrany Slovenska a Maďarska. Napriek tomu Ľubomír Galko a Csaba Hende v Budapešti zhodnotili vzájomné vzťahy vo vojenskej oblasti ako bezproblémové.

„Dlhých dvanásť rokov sa ministri obrany nedokázali stretnúť na bilaterálnom rokovaní. Som presvedčený, že toto dnešné stretnutie zintenzívni našu spoluprácu a skvalitní vzájomné vzťahy,“ vyhlásil Galko.

Ministri diskutovali najmä o možnostiach spoločnej ochrany vzdušného priestoru, Galko sa podľa rezortu zaujímal o fungovanie systému aktívnych záloh v maďarských silách. „Dotkli sme sa aj citlivej témy, a to sociálneho systému vojakov, ktorý je v našich krajinách síce odlišný, avšak odovzdali sme si cenné informácie. Musím zhodnotiť, že zmeny v maďarskom systéme sú oveľa drastickejšie ako tie, ktoré chceme presadiť u nás,“ skonštatoval Galko.

Galko maďarského kolegu informoval aj o výsledkoch strategického hodnotenia obrany. „Veľmi ma potešilo, že môj kolega Hende sa rozhodol veľmi čestne pozrieť pravde do očí a podporil ma v myšlienke odhaliť verejnosti skutočný stav armády,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu