Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Chcel spať, tak zaľahol dojča, dostal 16 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

ČESKĚ BUDĚJOVICE - Chcel spať, plačúce sedemmesačné dojča preto údajne prikryl vankúšom a dekami. Keď ani pod pokrývkou neprestalo plakať, údajne si na neho ľahol. Súdny lekár skonštatoval, že dôvodom smrti dieťaťa nebolo udusenie, ale pomliaždenie pľúc. Dnes českobudějovický súd poslal muža (24) za usmrtenie dojčaťa na 16 rokov do väzenia.

Krajský súd udelil rovnaký trest už vlani v novembri, ale pražský vrchný súd vo februári prípad vrátil na doplnenie dokazovania. Rozsudok nie je právoplatný, obe strany zatiaľ neoznámili, či sa odvolajú.

Obžalovaný dnes v súdnej sieni chýbal. Ospravedlnil sa, čo urobil už pri predchádzajúcom opakovanom pojednávaní. "Klient na tom nie je zdravotne dobre. To, čo sa stalo, je veľká tragédia a on toho veľmi ľutuje," povedal obhajca.

Prípad sa stal vlani v júni v penzióne v Českých Veleniciach. Súd dnes čin opäť kvalifikoval ako vraždu, aj keď obhajoba chcela, aby prípad posudzoval ako ublíženie na zdraví s následkom smrti. "Obžalovaný sa dopustil cieleného a vedomého konania," povedal pri odôvodnení rozsudku predseda senátu Aleš Kolář.

Znalci podľa neho vylúčili, že by sa muž na dojča v spánku nechtiac prevalil. "K pomliaždenie hrudníka poškodeného došlo prudkým naľahnutím, ktoré trvalo len zlomky sekundy," uviedol Kolář.

Predseda senátu udelil obžalovanému rovnaký trest ako vlani na jeseň. Pre prípadnú kratšiu dobu odňatia slobody chýbalo priznanie. "Obžalovaný niekoľkokrát uviedol, že ľutuje, čo sa stalo, ale nikdy sa k činu nepriznal," povedal predseda senátu.

Matka dieťaťa, ktorá s obžalovaným nejaký čas na rôznych miestach žila, na súde vlani uviedla, že ju nútil k prostitúcii. Často pil a peniaze míňal v hracích automatoch.

Za dieťa niesol v neprítomnosti matky zodpovednosť. Poprel však, že by dieťa úmyselne usmrtil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu