Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Väčšina majiteľov večierok platí mafii výpalné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Väčšina vietnamských majiteľov večierok a kozmetických salónov odvádza často až 40 percent zo zisku organizovanej skupine za takzvanú ochranu. Ak neplatia, musia sa boriť so skupinou špeciálne vycvičených vojakov. Hovoria si Bo Doi a neštítia sa únosov alebo vyhrážok smrťou.

Vyplýva to z výročnej správy českého Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ), uviedli dnešné Lidové noviny.

"Je to akási výkonná jednotka hláv vietnamskej mafie, zameraná na násilie. Sú to tí, ktorí chodia medzi bežných Vietnamcov a vyberajú výpalné," povedal denníku šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Pre políciu je takmer nemožné tieto prípady vyriešiť, pretože vietnamská komunita je veľmi uzavretá.

Výpalné však nie je problémom len vo vietnamskej komunite, iné gangy ho často vyberajú aj od českých podnikateľov. Vytipujú si napríklad majiteľa diskotéky alebo nočného klubu a ponúknu mu ochranu. Mnohí z nich pristúpia na pravidelné platby dobrovoľne. "Zo začiatku to vyhovuje obom stranám. Majitelia podnikov platia za ochranu, aby sa do ich blízkosti nedostala konkurencia," povedal Šlachta.

Výška poplatkov sa však postupne zvyšuje, často to končí tým, že majiteľ nemá žiadne peniaze a vydierači ho donútia, aby sa podniku vzdal. Firmu potom prevedie na ľudí, ktorých mu vnútia vymáhači.

Podnikatelia mnohokrát ohlásia prípad na polícii až vtedy, keď sa ocitnú na dne a vyhrážajú sa im fyzickou likvidáciou. Aktuálne kriminalisti riešia päť takýchto prípadov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu