Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obama potvrdil odsun 33 tisíc vojakov z Afganistanu

Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Barack Obama

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vo svojom prejave z Bieleho domu potvrdil rozhodnutie stiahnuť z Afganistanu 10 tisíc vojakov do konca toho roka a ďalších 23 tisíc do leta 2012.

Po počiatočnej redukcii dôjde podľa neho k stiahnutiu ďalších vojakov, kým Afganci v roku 2014 neprevezmú kontrolu nad vlastnou bezpečnosťou.

"Amerika, je čas sústrediť sa budovanie národa doma," povedal Obama v prejave. USA sa podľa neho pridajú k iniciatívam zameraným na zmierenie afganského ľudu vrátane Talibanu, keď sa afganská vláda a bezpečnostné zložky posilnia.

Podporu pre Obamove plány vyjadril aj americký minister obrany Robert Gates. "Podporujem rozhodnutie prezidenta, pretože poskytuje našim veliteľom dostatok zdrojov, času a samozrejme najdôležitejšej flexibility pre úspešný záver," uviedol vo vyhlásení Gates, ktorý odstúpi zo svojej funkcie koncom mesiaca.

BBC pripomína, že Obama sťahuje viac vojakov a najmä rýchlejšie, ako navrhovali stratégovia americkej armády. Tí žiadali, aby so sťahovaním počkal až do roku 2013. V Afganistane zostáva aj naďalej 68 tisíc amerických vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu