Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Leteckú haváriu so 44 mŕtvymi mal zapríčiniť pilot!

Havária ruského Tu-134 Zobraziť galériu (6)
Havária ruského Tu-134

MOSKVA - Pri nehode lietadla na severozápade Ruska zahynulo v noci na dnešok 44 ľudí a ďalších osem utrpelo ťažké zranenia. Podľa ruského vicepremiéra Sergeja Ivanova bola príčinou havárie chyba pilota a tiež hustá hmla v mieste pristátia.

Prvé závery vyšetrovania hovorili o tom, že lietadlo v hustej hmle pri pristávacom manévri popretŕhalo diaľkové elektrické vedenie a vyradilo osvetlenie pristávacej dráhy. Než po niekoľkých sekundách naskočil na letisku náhradný zdroj, lietadlo stratilo orientáciu.

Námestník predsedu ruskej vlády Ivanov ale po prílete na miesto novinárom povedal, že príčinou katastrofy bola chyba pilota v nepriaznivých meteorologických podmienkach. Elektrické vedenie bolo poškodené pri samotnej havárii"Pilot v hustej hmle do poslednej chvíle vizuálne hľadal pristávaciu plochu, ale nenašiel ju. Tak sa stalo, čo sa stalo," povedal Ivanov.

Lietadlo typu Tupolev Tu-134 so 43 cestujúcimi a deviatimi členmi posádky havarovalo krátko pred polnocou miestneho času približne kilometer od pristávacej dráhy letiska v meste Petrozavodsk, ktoré leží asi 400 kilometrov severovýchodne od Petrohradu. Pri pristátí sa stroj letiaci z Moskvy, ktorý dopadol na ceste v blízkosti obytnej štvrti, rozlomil a vzplanul. Podľa nepotvrdených správ lietadlo na ceste rozdrvilo prechádzajúce vozidlo, torzo lietadla sa potom zastavilo len niekoľko metrov od obytných budov.

Väčšina pasažierov pochádzala z Ruska, medzi obeťami sú štyria cudzinci - Švéd, Holanďan a dvaja Ukrajinci. O život prišlo tiež prakticky celé vedenie firmy Gidropress, ruského výrobcu systémov pre jadrové reaktory, a niekoľko ďalších manažérov z odboru, ktorí sa v Petrozavodsku mali zúčastniť konferencie o jadrovom strojárstve. Cesta lietadlom Tu-134 bola poslednou aj pre ruského futbalového rozhodcu Vladimira Pettaja, ktorý bol od minulého roku medzinárodným rozhodca FIFA.

Osem zranených, medzi ktorými je vo veľmi vážnom až kritickom stave. Medzi nimi sú aj Anton Terechin (9) a jeho sestra Anastasia (14) z ostrova Sachalin. Previezli ich s ťažkými zraneniami do nemocnice v Petrozavodsku. Ich rodina je už na ceste na miesto nešťastia. Strýko detí, ktorý ich čakal na letisku a haváriu videl, dostal infarkt a je tiež v nemocnici.

Stroje typu Tupolev Tu-134 sa začali vyrábať ešte za sovietskych čias a prvýkrát vzlietli v roku 1967. Ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý svoj Tupolev vymenil za francúzskej lietadlo, v apríli kritizoval v Rusku vyrábané stroje a tiež úroveň bezpečnosti leteckej dopravy v krajine.

Vlani 10. apríla pri západoruskom Smolensku havaroval Tupolev Tu-154M, ktorý prepravoval významnú poľskú delegáciu. V troskách stroja zahynulo 96 osôb, medzi ktorými bol rad vysokých štátnych činiteľov vrátane prezidenta Lecha Kaczyńského.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu