Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Absurdný zákaz: Nemci sa nemôžu sťažovať na hlučné deti!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BERLÍN - Nemecký parlament v piatok schválil zákon neumožňujúci sťažnosti obyvateľov obytných štvrtí na hluk, ktorý spôsobujú hrajúce sa skupiny detí v jasliach, škôlkach alebo na ihriskách.

Právny predpis tým má podporiť výstavbu detských predškolských zariadení a ihrísk v rezidenčných častiach miest a prispieť tak k zvýšeniu pôrodnosti, ktorá v Nemecku v posledných rokoch povážlivo klesá. Napísala to agentúra AFP.

Doteraz sa obyvatelia mnohých obytných štvrtí často bránili škôlkam a jasliam vo svojom bezprostrednom okolí pomocou ekologických zákonov o ochrane proti "vplyvom škodlivým pre životné prostredie", ktoré im umožňovali vetovať "zariadeniazamorujúce okolie zvukovým znečistením". Zákon bol mienený proti továrňam a podobným hlučným prevádzkam, ale v posledných rokoch bol často zneužívaný k likvidácii už existujúcich detských zariadení v obytných štvrtiach alebo k zákazu výstavby nových.

Medzi prvými z podobných prípadov, ktoré prilákali pozornosť médií a verejnosti, bola záležitosť jaslí v Hamburgu, ktoré museli obohnať dvojmetrovou betónovou stenou dlhou 60 metrov, aby nerušili okolie. Istá škôlka v Berlíne to vzdala po štyroch rokoch súdnych sporoch a premiestnila sa inam.

Minister stavebníctva Peter Ramsauer sa v minulosti márne snažil ovplyvniť verejnosť, aby hluk spôsobovaný deťmi brala ako "výrazich radosti zo života", nie ako "ujmu,pred ktorou je občanov treba chrániť".

So štatistikou 651.000 detí narodených v roku 2009 patrí Nemecko ku krajinám s najnižšou pôrodnosťou v Európe. V roku 2010 sa síce detí v SRN narodilo o 1,9 percenta viac (678.000), ale nič to nemení na tom, že počet úmrtí od roku 1972 trvalo presahuje počet narodených: vlani to bolo o 181.000.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu