Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Požiar v Arizone je najrozsiahlejší v histórii štátu

Horiaca Arizona Zobraziť galériu (5)
Horiaca Arizona

PHOENIX - Požiar na severovýchode Arizony je najničivejší v histórii tohto amerického štátu, keď spálil územie o rozlohe 1898 kilometrov štvorcových. Prekonal tak doposiaľ najhoršie vyčíňanie živlu z roku 2002, napísal dnes spravodajský server MSNBC.

Hasičom sa ale darí pomaly dostávať plamene pod kontrolu, uhasená je už pätina požiaru. Hoci je požiar, ktorý zúri od 29. mája, rekordný čo do rozlohy, zatiaľ zničil len 31 obytných domov a 36 hospodárskych budov. V roku 2002 plamene vypálili územie o rozlohe 1895 kilometrov štvorcových a zničili takmer 500 budov.

V Arizone platí kvôli požiaru stav núdze. Do hasenia sa zapojilo 4700 ľudí, k dispozícii majú aj 20 helikoptér a päť lietadiel, ktoré zhadzujú vodu do plameňov.

Podľa hasičov je požiar na 20 percent uhasený. predtým sa podarilo zastaviť postup plameňov na sever a domov sa tak mohlo vrátiť 7000 z 10.000 evakuovaných. V noci na dnes hasiči tiež zastavili šírenie požiaru na východ k novomexickému mestu Luna.

Polícia v Arizone zadržala dvoch ľudí a vypočúva ich v súvislosti s požiarom. Hasiči skôr uviedli, že plamene sa rozšírili zo zle uhašeného ohňa, od ktorého odišli turisti.

Hoci je súčasný požiar najhorší v histórii Arizony, v uplynulých desiatich rokoch boli v Spojených štátoch aj ničivejšie lesné požiare. V roku 2004 plamene na Aljaške spálili porast na 5200 kilometroch štvorcových. O dva roky neskôr spálil oheň v Texase územie o rozlohe vyše 3600 kilometrov štvorcových.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu