Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Bilancia črevnej nákazy: 25 obetí a 14 zasiahnutých krajín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Počet obetí črevnej epidémie vyvolanej enterohemoragickou baktériou E. coli (EHEC) sa v utorok zvýšil na 25 po tom, ako úrady v nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko informovali o úmrtí dvoch žien vo veku 74 a 88 rokov.

Pacientky zomreli na komplikácie spojené nákazou ešte 31. mája a 1. júna, predstavitelia však prípady potvrdili až teraz. Naďalej pritom platí, že takmer všetky úmrtia boli hlásené z Nemecka, kde sa nákaza začala šíriť pred niekoľkými týždňami. Jedinou výnimkou je Švédka, ktorá sa zrejme takisto nakazila v Nemecku. Epidémia už zasiahla najmenej 14 krajín, ktoré dokopy evidujú vyše 2300 nakazených.

Zdroj nebezpečnej baktérie sa doteraz nepodarilo identifikovať, pričom sa zatiaľ nepotvrdilo ani najnovšie podozrenie, že kontaminované boli fazuľové výhonky pochádzajúce od pestovateľa v severonemeckom meste Uelzen. Nemecké úrady napriek tomu ponechali v platnosti varovanie pre spotrebiteľov, aby nekonzumovali surové výhonky, uhorky, rajčiny a hlávkový šalát. Eurokomisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku John Dalli medzitým v utorok varoval pred zverejňovaním unáhlených a nepresných záverov týkajúcich sa možného zdroja patogénu keďže vyvolané obavy poškodzujú pestovateľov a výrobcov potravín. V súvislosti s epidémiou sa v utorok v Luxemburgu stretli ministri poľnohospodárstva členských krajín Európskej únie, ktorí okrem iného podporili odškodnenie postihnutých farmárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu