Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Greenpeace: Ken sa rozišiel s Barbie, ničí dažďové pralesy

Transparent na budove spoločnosti Mattel
Transparent na budove spoločnosti Mattel

JAKARTA - Environmentálne hnutie Greenpeace dnes obvinilo svetových výrobcov hračiek z toho, že prispievajú k ničeniu tropických dažďových pralesov v Indonézii.

Drevo z indonézskych pralesov sa údajne používa na výrobu obalov pre svetoznáme bábiky Barbie od americkej spoločnosti Mattel.

"Barbie devastuje dažďové lesy a dopomáha k vyhynutiu tigrov a iných kriticky ohrozených druhov," vyhlásil Bustar Maitar, šéf kampane Greenpeace za záchranu vzácnych indonézskych pralesov.

Sporné obaly údajne využíva aj firma Disney a ďalší producenti hračiek. Balenia vyrába spoločnosť Asia Pulp and Paper (APP), pobočka indonézskeho koncernu Sinar Mas, ktorému ochranári pripisujú veľkú zodpovednosť za postupujúce odlesňovanie Indonézie.

Skupina aktivistov Greenpeace oblečených na spôsob Kena, priateľa Barbie, v snahe upozorniť na celú aféru, rozvinula pred sídlom spoločnosti Mattel v kalifornskom Los Angeles obrovský transparent s nápisom: "Barbie, medzi nami to skončilo. Nechodím s dievčatami, ktoré majú radosť z ničenia lesov".

Úroveň odlesňovania v Indonézii patrí medzi najrýchlejšie na svete. Podľa odhadov tamojšej vlády sa každoročne vyklčuje viac ako milión hektárov pralesa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu