Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prínos alebo katastrofa? V amazonskom pralese postavia priehradu

Indiáni proti výstavbe protestujú Zobraziť galériu (5)
Indiáni proti výstavbe protestujú (Zdroj: SITA)

BRAZÍLIA - Brazílsky úrad pre ochranu životného prostredia (Ibama) schválil výstavbu vodnej elektrárne Belo Monte v amazonskom pralese. Ako oznámila agentúra Reuters, sporný projekt za 12 miliárd eur vyvolal kritiku miestnych Indiánov a ochranárov.

Elektráreň bude stáť na rieke Xingu, ktorá je prítokom Amazonky. Elektrinu má dodávať od roku 2015. Podľa vlády je projekt životne dôležitý pre rastúce potreby brazílskeho hospodárstva.

Priehrada bude tretia najväčšia na svete - po čínskej priehrade Tri rokliny a priehrade na rieke Etaipu na hraniciach Brazílie a Paraguaja.

Priehradu Belo Monte začali plánovať pred 30 rokmi. Projekt neustále sprevádzali protesty - vrátane incidentu z roku 2009, keď Indiáni kmeňa Kajapo vyzbrojení palicami a mačetami zaútočili na vládneho predstaviteľa.

Kritici - od speváka Stinga cez hollywoodskeho režiséra Jamesa Camerona až po environmentálnu organizáciu Greenpeace - tvrdia, že šesť kilometrov dlhá hrádza poškodí životné prostredie a uškodí tisíckam ľudí, ktorí v oblasti žijú.

Projekt si vyžiada presťahovanie 30.000 ľudí, čiastočné vysušenie 100 kilometrov dlhého úseku rieky Xingu a zaplavenie obrovských oblastí džungle.

V amazonskom pralese majú postaviť priehradu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu