Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počet ľudí s HIV sa vo východnej Európe strojnásobil!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Zatiaľ čo počet Afričanov novo nakazených vírusom HIV, ktorý oslabuje imunitu a spôsobuje prepuknutie choroby AIDS, už klesá, vo východnej Európe a v Strednej Ázii je epidémia stále na vzostupe.

Počas posledných desiatich rokov sa počet infikovaných v regióne strojnásobil na odhadovaných 1,4 milióna ľudí. Upozornil na to dnes v Moskve riaditeľ regionálneho programu OSN pre HIV/AIDS Denis Broun. Bilanciu pripisuje aj slabosti či priamo absencii občianskej spoločnosti, ktorá by mohla rizikové skupiny na okraji spoločnosti - narkomanov, prostitútky a gejov - viac ovplyvniť ako politika štátnych úradov.
 
Kým na západe kontinentu je preventívnymi opatreniami proti šíreniu HIV-/AIDS pokrytých až 70 percent členov rizikových skupín, na východe Európy a v Strednej Ázii je to podľa Brouna menej než päť percent.
 
Ide napríklad o programy bezplatného rozdávania injekčných striekačiek a ihiel narkomanom. Ale podľa Brounovho kolegu Vladimira Ibragimova ruské úrady "nadšením nehoria" a tieto akcie skôr "skryto sabotujú", hoci podľa odhadov sú HIV pozitívne skoro dve pätiny z 1,8 milióna ruských narkomanov, ktorí si vstrekujú drogy do žíl.
 
Situáciu podľa Brouna zhoršuje okolnosť, že hoci striekačky, ihly a prezervatívy sú v regióne dostupné a lacné, ľudia sa ich hanbia alebo boja kupovať a mládež nepozná zásady bezpečného sexu. V dôsledku toho Rusko vlani zaznamenalo 58 000 nových prípadov HIV, zatiaľ čo v Nemecku ich bolo okolo 3000 a vo Francúzsku 5000.
 
V Rusku podľa odhadov žije takmer milión ľudí s HIV. Ešte horšia sa zdá byť situácia na Ukrajine a v Estónsku, kde epidémia postihla viac ako stotinu dospelej populácie. V regióne predvlani AIDS podľahlo okolo 76 000 ľudí, štyrikrát viac ako v roku 2001.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu