Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

USA budú bojkotovať konferenciu OSN proti rasizmu

Zobraziť galériu (2)

NEW YORK - Spojené štáty budú bojkotovať svetovú konferenciu proti rasizmu, ktorá sa bude konať v septembri v newyorskom sídle OSN. Potvrdila to dnes administratíva prezidenta Baracka Obamu.

Podujatie sa uskutoční pri príležitosti desiateho výročia konania Svetovej konferencie OSN o rasizme v juhoafrickom Durbane. Z vtedajšieho zasadania USA a Izrael stiahli svojich delegátov na protest proti požiadavke arabských a moslimských štátov na označenie židovského štátu ako rasistického. V záverečnom dokumente zástupcovia asi 160 účastníckych krajín napokon len uznali "ťažký údel" Palestínčanov.

Námestník americkej ministerky zahraničných vecí pre legislatívne záležitosti Joseph E. Macmanus napísal v liste senátorke Kirsten Gillibrand, že USA sa nezúčastnia na podujatí oslavujúcom desiate výročie konferencie, pretože Durbanský proces "zahŕňal nechutné prejavy intolerancie a antisemitizmu". Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Macmanus v liste pripomína, že USA hlasovali v decembri proti rezolúcii ustanovujúcej spomienkovú konferenciu.

Spojené štáty sú pritom podľa neho "plne viazané presadzovaniu ľudských práv všetkých ľudí a boju s rasovou diskrimináciou, xenofóbiou, intoleranciou a fanatizmom".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu