Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za vraždy Moslimov dostal bývalý vojak Anič 15 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SARAJEVO - Bosniansky súd pre vojnové zločiny poslal dnes na 15 rokov do väzenia bývalého chorvátskeho vojaka Miroslava Aniča za zabitie viac ako 60 moslimských civilistov, ku ktorému došlo počas krátkej vojny medzi bosnianskymi Moslimami a Chorvátmi v rokoch 1993-94. Informovala o tom agentúra Reuters.

 Na základe dohody o plnom priznaní viny Anič dostal zmiernený trest. Anič sa od júna do októbra 1993 podieľal na útokoch špeciálnej polovojenskej jednotky Maturice proti moslimským dedinám.

Maturice pôsobila v rámci Chorvátskej vojenskej rady (HVO), ktorej velil Ivica Rajič. Toho haagsky tribunál OSN v roku 2006 odsúdil na 12 rokov väzenia.

Na začiatku bosnianskej vojny z rokov 1992-95 boli tamojší Moslimovia a Chorváti spojencami proti jednotkám bosnianskych Srbov. Ich vzájomný konflikt vypukol potom, keď sa Chorváti pokúsili vytvoriť samostatný štátik na severovýchode Bosny.

Anič sa podľa súdu zúčastnil na útoku proti dedine Stupni Dol v centrálnej časti Bosny, kde zabili 38 moslimských civilistov. Podieľal sa tiež na útoku proti dedine Grahovci, kde osem mužov vytiahli z úkrytu v pivnici domu a postrieľali samopalmi. Pri útoku na dedinu Han Ploča zastrelil Anič 21 civilistov.

Bosniansky súd pre vojnové zločiny pôsobí od roku 2005 s cieľom stíhať nižšie postavených páchateľov a uľahčiť tak prácu haagskeho tribunálu OSN. Ten sa zameriava na prominentných obžalovaných, akými sú napríklad bývalí bosnianskosrbskí lídri Radovan Karadžič a Ratko Mladič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu