Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Srbsko v pohotovosti, nacionalisti demonštrovali za Mladiča

Nacionalisti protestujú proti zadržaniu Ratka Mladiča Zobraziť galériu (4)
Nacionalisti protestujú proti zadržaniu Ratka Mladiča

BELEHRAD - Okolo 500 nacioanalistov vo štvrtok večer protestovalo v Novom Sade proti zadržaniu bývalého bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča. Demonštranti chceli vniknúť do novosadského sídla Demokratickej strany (DS) prezidenta Borisa Tadiča, zabránili im v tom však policajti, informovala srbská agentúra Beta.

Po strete s políciou sa demonštranti rozišli, okolo sto 100 ľudí sa však opäť zhromaždilo v centre mesta.

Mladiča, bývalého veliteľa bosnianskosrbskej armády, zadržali v dedine Lazarevo, zhruba 80 kilometrov od srbského hlavného mesta Belehrad. V Belehrade i v iných mestách v krajine výrazne posilnia bezpečnostné opatrenia, predovšetkým ochranu zahraničných ambasád a konzulátov.

Okolo sto ľudí sa vo štvrtok večer zhromaždilo aj v centre Belehradu, k incidentom však nedošlo. Počas noci boli v centre mesta v pohotovosti oddiely poriadkovej polície.

Mladiča podľa vyjadrení srbského prezidenta vydajú Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) do siedmich dní.

Niekdajšieho veliteľa bosnianskosrbskej armády počas bosnianskej vojny z rokov 1992-95, obžaloval haagsky tribunál z genocídy v súvislosti so 43-mesačným obliehaním Sarajeva a srebrenickou masakrou 8000 Moslimov.    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu