Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Chlapca (13) mali umučiť na smrť a odseknúť mu penis!

Chlapec prišiel o život brutálnym spôsobom Zobraziť galériu (2)
Chlapec prišiel o život brutálnym spôsobom (Zdroj: Daily Mail, AP)

NEW YORK - Sýrskeho chlapca mala na konci apríla zadržať polícia v dedine blízko mesta Dara, jednom z ohnísk protivládnych demonštrácií. Po mesiaci úrady odovzdali rodine jeho telo, na ktorom boli jasne viditeľné stopy mučenia. Podľa snímok, ktorý získal denník New York Times, mal chlapec na tvári veľa podliatin. Na tele mal rezné rany, popáleniny a stopy po zbraniach. Mučitelia tiež chlapcovi odsekli penis.

 V Sýrii snímky mŕtveho vyvolali pobúrenie. Na sociálnej sieti Facebook už vznikla skupina, ktorá označuje chlapca za "detského mučeníka", a prihlásilo sa do nej takmer 60-tisíc ľudí.

Americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová prípad odsúdila. "Podľa mňa to mnohým Sýrčanom ukazuje, že ich vláda úplne rezignovala na to, aby spolupracovala s národom a načúvala mu," povedala.

"Môžem len dúfať, že ten chlapec nezomrel nadarmo a že sa sýrska vláda vzdá brutality a začne sa meniť na skutočnú demokraciu," pokračovala Clintonová. Zároveň kritizovala prezidenta Bašára Asada za to, že hlasno neodsúdil násilie, ktoré bezpečnostné sily páchajú na civilistoch.

Sýrsky prezident v utorok vyhlásil všeobecnú amnestiu, ktorá sa vzťahuje na všetkých politických väzňov, vrátane členov zakázaného Moslimského bratstva. Opozícia ale označila amnestiu za nedostatočný krok, ktorý navyše prichádza príliš neskoro.

Nepokoje proti režimu v Sýrii trvajú od polovice marca. Pri ich potláčaní, ku ktorému sýrske sily využili aj ťažkú ​​techniku, bolo podľa ochrancov ľudských práv zabitých okolo 1000 ľudí a cez 8000 zatknutých. Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) je medzi obeťami najmenej 30 detí.

Utýraný chlapec

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu