Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prelom v prípade nákazy: Vyvinuli test na jej rýchle odhalenie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Nemecko hlási prvý veľký úspech v ťažení proti nebezpečnej črevnej nákaze, ktorej doteraz v Spolkovej republike podľahlo 14 ľudí a ďalších viac ako 1400 osôb je s infekciou alebo podozrením na ňu hospitalizovaných.

Špecialisti na univerzitnej klinike v Münsteri vyvinuli rýchly test, pomocou ktorého možno výskyt smrtiacej baktérie u človeka preukázať počas niekoľkých hodín. Lekári tak nebudú musieť čakať dni, než sa zhubná choroba u napadnutého prejaví.

Test je možné podľa kliniky vykonávať v každom laboratóriu zariadenom na molekulárne biologické rozbory a stačí k nemu malé množstvo baktérií E.coli. Pri skúške sa rozmnožia a zistí sa, či ide o nebezpečný typ HUSEC 041. Ten totiž podľa zistení vedcov obsahuje štyri gény, ktoré vlastné len jemu. Ďalšie podrobnosti chce klinika zverejniť dnes popoludní na tlačovej konferencii.

V Nemecku medzitým znovu pribudlo infikovaných ľudí alebo pacientov s podozrením na nákazu. V pondelok večer ich bolo evidovaných vyše 1400, 353 z nich s takzvaným hemolyticko-uremickým syndrómom, pri ktorom postihnutým zlyhávajú obličky. Úrady počítajú s ďalším nárastom prípadov.

   
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu