Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nákaza má ďalšie obete a 30 kritických prípadov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

BERLÍN - V Nemecku sa ku dnešnému dňu nachádza najmenej 30 ľudí v kritickom stave po tom, ako sa nakazili nebezpečnou črevnou baktériou. Lekári preto počítajú s ďalšími úmrtiami. Zatiaľ infekcii v Nemecku podľahlo 13 osôb, u ďalších viac než 1200 bola infekcia preukázaná, alebo na ňu majú zdravotníci podozrenie.

Na zozname obetí dnes pribudli dve ženy zo spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko na západe krajiny a žena (87) z Parchimu v Meklenbursku-Predpomoransku na severovýchode Nemecka. "Stratíme ďalších ľudí," vyhlásil šéf hamburskej univerzitnej kliniky Jörg Debatin. Na jej oddelení intenzívnej starostlivosti v súčasnosti leží štyri deti a 14 dospelých s nákazou baktérie zvanej Enterohemoragická Escherichia coli (EHEC).

Tá spôsobuje takzvaný hemolyticko-uremický syndróm (HUS), pri ktorom pacientom zlyhávajú obličky a trpia chudokrvnosťou. S týmto syndrómom leží teraz v nemeckých nemocniciach podľa agentúry DPA 30 ľudí, ktorým prestali úplne fungovať obličky a nachádzajú sa v kritickom stave. Aj keby sa vyliečili, hrozí im trvalé poškodenie obličiek a nervovej sústavy.

Ministerka zdravotníctva spolkovej krajiny Hamburg Cornelia Prüferová-Storcksová však upokojila, že počet chorých nenarastá tak rýchlo ako v uplynulých dňoch. "Veľmi dúfam, že je to príznak toho, že sme prekročili vrchol infekčnej vlny," povedala podľa agentúry DPA.
    
Mierny optimizmus tamojším lekárom dodávajú aj výsledky nového lieku Eculizumab, ktorý proti črevnej nákaze nasadili na univerzitnej klinike v Hannoveri. Z 18 pacientov vo vážnom stave, u ktorých bol použitý, sa stav zlepšil u 16 z nich. "Pomáha to, ale nie je to žiadny zázračný prostriedok," komentoval doterajšie výsledky šéf kliniky Hermann Haller. Či je naozaj proti baktérii zvanej enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) účinný, sa podľa neho ukáže za tri alebo štyri týždne.

Nákaze v nedeľu podľahla 91-ročná žena zo západu Nemecka, ktorá tak zvýšila štatistiku obetí v Spolkovej republike na 11. Choroba sa v posledných dňoch objavila aj v Británii, Švédsku, Dánsku alebo Holandsku. Poslednou postihnutou krajinou je Francúzsko, kde boli odhalené tri prípady nákazy EHEC. V žiadnom inom štáte okrem Nemecka si ale zatiaľ žiadne ľudské straty nevyžiadala.
 
Napriek jej šíreniu a upozorneniu zdravotníkov, že vrchol tejto epidémie ešte nenastal, varujú nemeckí experti pred panikou. Podľa viceprezidenta Spolkovej lekárskej komory Franka-Ulricha Montgomeryho je situácia zvládnuteľná, pokiaľ budú ľudia dodržiavať hygienické pravidlá a na čas sa zrieknu surových rajčín, listového šalátu a šalátových uhoriek. Práve uhorky dovezené do Španielska označujú odborníci za zdroj nákazy. Nákaza sa však podľa nich môže šíriť aj inými druhmi zeleniny.
 
Na Slovensku sa zatiaľ ochorenie ľudí na nebezpečnú črevnú zákazu nevyskytlo. Úrady do dnešného dňa skontrolovali takmer 425 ton zeleniny a ovocia zo Španielska, na pultoch predajní kontaminovaný tovar nenašli. Inšpektori preverujú nielen výrobky v obchodoch, ale aj sklady, v ktorých nakupujú napríklad predajcovia na trhoviskách. "Kontroly pôvodu sa nezamerali len na uhorky, ale aj na šalát, paradajky, papriky a iné druhy zeleniny a ovocia," uviedlo slovenské ministerstvo poľnohospodárstva.
 
Ani maďarské úrady zatiaľ nenašli dôkazy o kontaminovanej zelenine v krajine. Podľa dnešnej správy maďarského ministerstva poľnohospodárstva skontrolovali všetky výrobky pochádzajúce zo Španielska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu