Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kontaminované uhorky doviezli aj do Rakúska a Maďarska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPESŤ/PRAHA - Španielske kontaminované uhorky, ktoré zrejme spôsobujú nebezpečné smrteľné črevné ochorenie vyvolané baktériami EHEC, boli expedované istou nemeckou firmou nielen do Česka, ale aj do Maďarska, Rakúska a Luxemburska.

S odvolaním sa na nemecké zdroje informoval o tom dnes maďarskú stranu hovorca českej potravinovej inšpekcie Michal Spáčil, píše agentúra MTI.

"Uhorky doviezli do firmy Country Life s.r.o., Nenačovice, Beroun. Správu o tom, že takéto uhorky boli vyvezené aj do Rakúska, Maďarska a Luxemburska, dostala česká štátna hospodárska a potravinová inšpekcia cez systém rýchleho varovania EÚ. V Česku zatiaľ nebol hlásený žiaden prípad nákazy," upresnil Spáčil.

Nebezpečné črevné ochorenie si však Nemecku doposiaľ vyžiadalo už 10 obetí a ďalších približne 300 ľudí je v krajine nakazených.

Česká potravinová inšpekcia vykonala dnes skoro ráno kontrolu v skladoch firmy Country Life, kde odobrala vzorky z uhoriek. Podľa kontrolórov sa časť bio-uhoriek už dostala do obchodov.

Podľa prístupných informácií sa na český trh mohlo dostať asi 120 kusov uhoriek, niektoré z nich do obchodov firmy Country Life, časť do iných predajní. Kontrolóri zatiaľ nevedia, do ktorých. Okamžite však zakázali predaj španielskych uhoriek.

Country Life dostala zásielku uhoriek v utorok a vo štvrtok. V prvej bolo 120 uhoriek, ktoré sa už dostali na trh. V druhej bolo 96 uhoriek, tie sú zatiaľ v sklade.

Inšpektori okamžite odobrali vzorky z podozrivých uhoriek, ktoré podrobia chemickej analýze, dodáva agentúra MTI.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu