Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Črevná epidémia sa naďalej šíri, vyše tisíc infikovaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Nemecko má do dneška už desať obetí nebezpečnej črevnej nákazy a cez tisíc preukázateľne infikovaných. Odborníci navyše predpokladajú, že súčasná epidémia ešte nedosiahla svoj vrchol.

Nemecká ministerka poľnohospodárstva Ilse Aigner dnes v tlači opäť varovala pred konzumáciou surových rajčín, šalátu a šalátových uhoriek, ktoré by mohli byť zdrojom smrtiacej infekcie.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v Štokholme označilo terajšiu epidémiu vyvolanú črevnou baktériou zvanou enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) za jednu z najväčších svojho druhu na svete a v Nemecku vôbec najhoršiu v dejinách. Ročne sa v Spolkovej republike touto baktériou nakazí v priemere necelých 1000 ľudí, teraz bol tento počet prekročený za zhruba 14 dní. Niekoľko stoviek osôb je navyše vo veľmi vážnom stave; bežne sú to len desiatky.

Nákaza sa objavila aj v ďalších krajinách. Zo Švédska je k dnešnému dňu hlásených 30 chorých, z Dánska deväť, v Británii sú traja nakazení a v Holandsku jeden. Všetci podľa dostupných informácií boli pred ochorením v Nemecku. Švédske a dánske úrady už kvôli tomu varovali svojich občanov, aby boli pri cestách do Nemecka zvlášť opatrní.

Zdrojom nákazy sú pravdepodobne šalátové uhorky zo Španielska, na ktorých baktérie EHEC objavili zdravotníci v Hamburgu, ktorý je jedným z najviac zasiahnutých miest v Nemecku. Krajinský minister zdravotníctva susedného spolkového štátu Šlezvicko-Holštajnsko Heiner Garg však predpokladá, že zdrojov muselo byť viac a podobne ako ďalší odborníci tvrdí, že vrchol epidémie ešte len príde.

Spolková ministerka poľnohospodárstva Aigner v nedeľníku Bild am Sonntag zopakovala varovanie pred konzumáciou nielen surových šalátových uhoriek, ale aj paradajok a listového šalátu, ktoré nakazení podľa nedávneho zistenia Inštitútu Roberta Kocha vo zvýšenej miere jedli. "Kým sa expertom v Nemecku a v Španielsku nepodarí bezpečne pomenovať zdroj nákazy, platí všeobecné varovanie pred zeleninou ďalej," vyhlásila ministerka, do ktorej rezortu spadá aj ochrana spotrebiteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu