Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Mladiča vydajú do Haagu, môže sa odvolať

Ratko Mladič pred 15-timi rokmi a teraz
Ratko Mladič pred 15-timi rokmi a teraz (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Srbský súd pre vojnové zločiny dnes rozhodol vydať zadržaného bývalého veliteľa bosnianskosrbskej armády Ratka Mladiča na Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) do Haagu. Obvinený môže do pondelka podať proti tomuto rozhodnutiu odvolanie.

Sám Mladič na súde vyhlásil, že sa necíti byť vinný genocídou ani vojnovými zločinmi, z ktorých je obviňovaný. Rodina poukazuje na jeho zdravotný stav a chce, aby bol prevezený do nemocnice.

"Mladičov advokát dostal rozhodnutie o extradícii a má čas do pondelka podať proti nemu prípadné odvolanie," povedala podľa agentúry Reuters sudkyňa Maja Kovačevičová. Podľa nej Mladiča vyšetrila lekárska komisia, ktorá dospela k záveru, že je schopný prevozu.

Mladičov syn Darko, ktorý dnes spolu s matkou otca krátko pred pojednávaním v súdnej väznici navštívil, po odchode médiám povedal, že otec sa cíti nevinný. "Jeho postoj je, že nie je vinný tým, z čoho je obviňovaný," povedal Darko podľa agentúry AP.

Poukázal na to, že jeho otec údajne mal v čase úteku dve mŕtvice, má čiastočne ochrnutú pravú ruku a hovorí s ťažkosťami. "Chceme požiadať o jeho prevoz do nemocnice," dodal.

Zástupca prokurátora pre vojnové zločiny Bruno Vekarić k tomu uviedol, že údajné zdravotné problémy obvineného sú len taktika, ako oneskoriť Mladičovo vydanie do Haagu. Podľa neho exgenerál "reaguje veľmi racionálne na všetko, čo sa okolo neho deje", a je preto schopný procesu. Vekarić opätovne potvrdil, že vydanie Mladiča do Haagu je otázka nanajvýš siedmich dní.

"Dôležité je, že jeho totožnosť bola stanovená nezvratne. Teraz už záleží len na jeho obhajobe, koľko bude podávať odvolania. Avšak maximum pre tento proces je týždeň," povedal podľa AP.

Prokurátor už skôr odmietol povesti údajných očitých svedkov zatknutia, ktorí exgenerála opisovali ako takmer dementného starca s obmedzenou právnou zodpovednosťou. Údajná "krehkosť" bývalého vojaka je len súčasťou obrannej taktiky jeho obhajoby, povedal Vekarić. Označil Mladiča za muža, ktorý svoju situáciu vždy vedel dobre odhadnúť a zaujať najvýhodnejšiu pozíciu. Súdneho konania je plne schopný, uviedol žalobca podľa agentúry DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu