Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Extrémisti napadli sprievod homosexuálov v Moskve

MOSKVA - Ruskí extrémisti dnes zaútočili na účastníkov pochodu homosexuálov v Moskve. Tamojší magistrát predtým pochod nepovolil, preto polícia zakročila a zadržala niekoľko ľudí.

Účastníci pochodu, ktorých napadli príslušníci extrémistických náboženských skupín, mali transparenty v dúhových farbách. Na niektorých z nich bol nápis "Rusko nie je Irán".

Pochod plánovaný na 28. mája údajne nemožno povoliť, pretože polícia "nemôže zaručiť bezpečnosť... sexuálnych menšín". Podľa organizátorov to dokazuje, že aj nový starosta Moskvy Sergej Sobianin pokračuje v dlhoročnej homofóbnej politike tamojšieho magistrátu.

Moskovské úrady tohtoročný pochod homosexuálov najskôr povolili, čo sa stalo vôbec prvýkrát. Členovia ruského Združenia homosexuálov a lesbičiek chcú napriek zákazu vyjsť do ulíc v plánovanom termíne.

So žiadosťou o povolenie sa organizátori neúspešne obracali na magistrát každoročne od roku 2006. Aktivistov, ktorí sa chceli zúčastniť na improvizovaných akciách, poriadkové sily rozohnali alebo predviedli na policajné okrsky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu