Piatok31. máj 2024, meniny má Petrana, Petronela, Nela, zajtra Žaneta

Reštaurácie budú svoju čistotu hosťom ukazovať semafórom

Ilustračné Foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné Foto

BERLÍN - Od budúceho roka by hostia reštaurácií v Nemecku mali už pri vstupe vedieť, ako je na tom daný podnik s čistotou. Upozorní ich na to takzvaný hygienický semafór vyvesený na viditeľnom mieste, napríklad na dverách. Ak na ňom bude zelená, môžu bez obáv ďalej. Červená naopak bude varovať, že hygienická kontrola našla v zariadení vážne nedostatky.

Na zavedenie nového značenia sa tento týždeň dohodli krajinskí ministri, ktorí majú na starosti ochranu spotrebiteľa, so spolkovou ministerkou Ilse Aignerovou. Pre gastronomické zariadenia budú povinné.

Zatiaľ návštevníci nemali oficiálny prostriedok, ako sa vopred informovať o ich hygienickej kvalite, ktorá išla v niektorých prípadoch rapídne dole. Výsledky kontrol totiž prevádzkovatelia ani pri odhalení veľkých závad a zaplatení tučných pokút nikde nemusia zverejňovať.

To má chystaný semafor zmeniť. "Zelená znamená všetko v poriadku, pri žltej sa objavili nejaké otázniky a pri červenej by sa mal človek také reštaurácii radšej vyhnúť," opísal zjednodušene význam symbolov šéf ministerstva na ochranu spotrebiteľov Severného Porýnia-Vestfálska Johannes Remmel, podľa ktorého pri kontrolách neobstojí v priemere 30 percent stravovacích podnikov v Nemecku.

Farby sa budú prideľovať na základe počtu bodov, ktoré zariadenie získa pri hygienickej kontrole. Jeho výsledky nebudú smieť byť staršie ako 12 mesiacov.

Zväzy na ochranu spotrebiteľov toto opatrenie vítajú ako krok správnym smerom. Reštauratéri sa naopak obávajú, že ich môže priviesť do existenčných ťažkostí. Podľa predsedníčky nemeckého zväzu hotelov a reštaurácií Ingrid Hartgesovej totiž hrozí, že negatívny výsledok kontroly bude visieť natrvalo na internete, aj keď majiteľ nedostatok okamžite odstráni. "S touto škvrnou bude musieť žiť navždy," upozornila šéfka odborovej asociácie. Aj z toho dôvodu nemeckí hygienici očakávajú väčšie konflikty s prevádzkovateľmi ohľadom kontrol ako v súčasnosti.

Farebný semafor by však v budúcnosti nemal zdobiť len nemecké reštaurácie. Ministri chcú jeho používania postupne zaviesť aj na stánkoch rýchleho občerstvenia, v predajniach mäsa, pekárňach, predajniach potravín a spracovateľských závodoch a nakoniec aj na trhoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu