Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Strašná predpoveď: Zajtra nastane koniec sveta, apokalypsa potrvá 5 mesiacov!

Harold Camping spôsobil katastrofický ošiaľ Zobraziť galériu (4)
Harold Camping spôsobil katastrofický ošiaľ (Zdroj: Daily Mail)

NEW YORK - Koniec sveta sa blíži, oznamujú Američanom už niekoľko týždňov billboardy pri cestách a ich spoluobčania držia v ruke plagáty s rovnakým posolstvom. Potrvá päť mesiacov a začať by mal už túto sobotu. Aspoň podľa ľudí, ktorí uverili posolstvu Harolda Campinga (89).

Muž šéfujúci sieti kresťanských staníc Family Radio pritom súdny deň predpovedal už na september 1994. Teraz vraj ale vychádza z lepších výpočtov.

Na túto sobotu Camping ohlásil nanebovzatie zhruba 200 miliónov ľudí, ktorí budú spasení. Ostatných asi 97 percent svetovej populácie potom podľa neho čaká päť mesiacov hrôz a utrpenia, ktoré spolu so svetom skončí 21. októbra. Camping na to prišiel štúdiom biblie. Koniec sveta podľa neho nastane 7000 rokov po dátume, na ktorý podľa jeho výpočtov pripadá biblická potopa. "Viem, že to je absolútna pravda, pretože biblia je vždy absolútne pravdivá," hovorí.

Sieť Family Radio vysiela v 30 jazykoch a len v USA zahŕňa okolo 150 rozhlasových staníc. Podľa denníka The Daily má aktíva v hodnote 122 miliónov dolárov. K šíreniu posolstva svojho šéfa v posledných mesiacoch napli všetky sily. Camping tak prinajmenšom v Spojených štátoch nemá núdzu o nasledovateľov.

Patrí medzi ne napríklad skupina desiatich aktivistov v žltých tričkách s nápismi upozorňujúcimi na blížiacu sa katastrofu, ktorí spoločne cestujú v obytnom vozidle a informujú o svojom presvedčení ostatných Američanov.

Sú súčasťou jednej z piatich skupín, ktorým Family Radio v USA platí obytné automobily a benzín. Okrem toho si sieť staníc prenajala 1200 bilboardov v Spojených štátoch i v zahraničí, distribuovala najmenej dva milióny letákov a vyslala svojich poslov do Ázie a Európy.

Stanica tiež pomáha dobrovoľníkom, ktorí sú na tom zle s peniazmi. "Sú veľmi štedrí," povedal denníku The Daily David Liquor (45). Muž predal pred ôsmimi mesiacmi svoj dom na Long Islande v štáte New York a pridal sa k informačnej kampani o konci sveta.

V obytnom aute býva s Lesterom Ambroziakom. Austrálčan (55) poľského pôvodu sa ku kampani pridal, keď začul v rádiu Campingovo posolstvo. Opustil kvôli tomu svoju prácu IT konzultanta, v ktorej zarábal 140-tisíc dolárov ročne.

Stále ale ešte vlastný byt v hodnote jedného milióna dolárov v austrálskom meste Bondi Beach, kde žije jeho rodina. Neprikladá mu ale žiadny význam. "Peniaze ani byty si sebou brať nebudem," podotýka.

Na ceste sa aktivisti stretávajú s rôznymi reakciami, často negatívnymi. Bledý muž v tričku s nápisom "Milujem Ježiša" ich napríklad v meste Providence v štáte Rhode Island obvinil, že sú poslami samotného diabla. Campingovi nasledovníci to ale berú ako skúšku. "Ľudí, ktorí sa nám teraz vysmievajú, v sobotu čaká súd," hovorí aj ďalší z aktivistov David Allen.

O blížiacom sa súdnom dni ale pochybujú aj niektorí zamestnanci siete Family Radio. Niektorí z nich tak v sobotu pôjdu normálne do práce a budú vysielať. Camping medzi nimi ale nebude.

Aktivisti potom chcú aj v sobotu vyzývať ostatných k pokániu. A ak koniec sveta nenastane? "Budem mať dva pocity. Budem sa cítiť veľmi previnilo, pretože by to znamenalo, že som ľuďom klamal. A to nie je môj zámer. Budem tiež šťastný, pretože som priblížil ľudí Bohu," hovorí Ambroziak.

 

Oficiálna reklama Radia Family

Koniec sveta - reklama

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu