Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Mladič mal mozgovú porážku a choré obličky, tvrdí svedok

Ratko Mladič
Ratko Mladič

BELEHRAD - Hľadaný generál Ratko Mladič utrpel na konci vojny v roku 1995 mozgovú porážku a mal choré aj obličky. O bývalom veliteľovi bosnianskosrbských jednotiek to pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu vyhlásil jeho vtedajší námestník, penzionovaný generál Manojlo Milovanovič.

Milovanovič bol náčelníkom generálneho štábu armády bosnianskej Republiky Srbskej. Počas svedeckej výpovede v procese proti generálovi Zdravkovi Tolimirovi, bývalému pomocníkovi Mladiča v oblasti bezpečnosti a tajných služieb, Milovanovič uviedol, že Mladič utrpel "ľahšiu mozgovú porážku" na prelome leta a jesene 1995.

"Raz mi v tom čase povedal: 'Ja som mal ľahšiu porážku a niekedy neviem, že dva a dva sú štyri... A aj Tolimir mal mozgovú porážku, takže ani jeho neber vždy vážne,'" povedal Milovanovič.

Ako vypovedal, krátko pred jeseňou 1995, generál Mladič "začal nadávať plukovníkom aj ďalším predstaviteľom generálneho štábu armády RS". "Povedal mi, že keď to začne robiť, mám ho upozorniť tak, že ho štuchnem čižmou pod stolom," uviedol penzionovaný generál.

Približne po pol hodine upozornil Mladiča, ktorý začal nadávať jednému z prítomných plukovníkov. "Ja som ho štuchol, a on mi povedal, že už neplatí to čo mi povedal pred pol hodinou," vypovedal Milovanovič.

Mladič sa podľa jeho slov pretekal s bosnianskosrbským exprezidentom Radovanom Karadžičom, že "kto bude prvý", pretože boli "vlastenci a boli charizmatickí".

Na konci však Mladič "pochopil", že Karadžič je hlavným veliteľom, upresnil svedok, ktorý dodal, že armáda RS plnila "jedine Karadžičove príkazy".

"Mladič do polovice roka 1994 nerozhodoval samostatne, bez konzultácie s členmi generálneho štábu. Potom niekoľkokrát rozhodol bez generálneho štábu v záujme toho, aby niečo rýchlo dosiahol, ale ukázalo sa, že to tak nejde," vypovedal Milovanovič.          

V tom čase začal Mladič trpieť aj chorobou obličiek, ale "nebol často v nemocniciach a bol pri jednotkách a v generálnom štábe," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu