Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rómovia si zo sociálnych dávok postavili luxusné vily!

Jedna z víl postavená za peniaze britských poplatníkov Zobraziť galériu (2)
Jedna z víl postavená za peniaze britských poplatníkov

BUKUREŠŤ - Nóbl štvrť a krásne vily - presne ako v Beverly Hills. Až na to, že honosná žlto-oranžová stavba sa nenachádza v mekke Hollywoodu, ale v Rumunsku. Zo sociálnych príspevkov si ju tu postavila jedna rómska rodina.

Dom je jedným z mnohých krikľavých víl, ktoré stoja v meste Tandarei na juhovýchode krajiny, asi 90 kilometrov od hlavného mesta. V nich žijú príslušníci rómskej menšiny, ktorí ich postavili za peniaze britských občanov.

Podľa Scotland Yardu sa týmto spôsobom Rumuni obohatili o milióny libier. Britská polícia tento týždeň uviedla, že ôsmich z nich už zatkla a obvinila z trestného činu podvodu, ktorého sa dopustili tým, že sfalšovali rôzne dokumenty. Takýmto spôsobom sa Rómovia obohatili o približne 800-tisíc libier (909-tisíc eur). Podľa vyšetrovateľov je to však len "kvapka v mori".

Mnohí z nich pravidelne lietajú do Británie, kde si vyzdvihnú sociálne dávky, prídavky na deti a vrátia sa späť domov. Scotland Yard sa domnieva, že benefity, ktoré končia v rukách organizovaných kriminálnych gangov, stoja Britániu miliardu libier (1,13 miliardy eur) ročne.

"Členovia rumunského gangu si za podvodne získané peniaze postavili v Rumunsku asi sto domov. Ich majetok sa preto teraz snažíme skonfiškovať," uviedol veliteľ operácie, ktorá nelegálnu činnosť odhalila, vrchný inšpektor Colin Carswell. "Môže to však trvať roky, záleží na tom, ako s nami bude spolupracovať rumunská strana. Doteraz to našťastie išlo veľmi dobre," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu