Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kráľovná Alžbeta II. na návšteve Írska v zelenom

Kráľovná Alžbeta II. a írska prezidentka Mary McAleeseová Zobraziť galériu (5)
Kráľovná Alžbeta II. a írska prezidentka Mary McAleeseová

LONDÝN - Počas prvej návštevy britského monarchu v Írsku za sto rokov má symbolický význam prakticky všetko. Nielen obsah oficiálnych ceremónií, ale aj farba královniných šiat.

Sotva sa Alžbeta II. objavila na schodíkoch lietadla, írski aj britskí televízny komentátori hneď zdôrazňovali, že jej šaty, kabát i klobúk sú zelené, teda vo farbe typickej pre Írsko, ktorému sa tiež hovorí smaragdový ostrov.

Ešte v zelenom kráľovná symbolicky zasadila strom pri prezidentskom paláci. Potom sa ale prezliekla do menej výrazných svetlých šiat, v ktorých bola na ceremónii pri pamätníku Írov padlých v bojoch za slobodu krajiny.

Pred tým absolvovala obed, ktorý usporiadala prezidentka Mary McAleeseová a pri ktorom sa podávala pražená kambala a tradičná írska zemiaková špecialita zvaná boxty.

Zrejme v každej krajine, kam sa kráľovná chystá, sa rieši, ako sa má oslovovať, a ďalšie otázky okolo etikety. Platí to snáď ešte viac o Írsku, ktoré bolo stáročia pod nadvládou Británie, s ktorou má ale súčasne množstvo kultúrnych i ekonomických väzieb.

Denník Irish Independent uistil čitateľov, že keby sa náhodou ku kráľovnej dostali, nemusia robiť úklony, to prináleží len jej poddaným. Platí však vraj zlaté pravidlo - na kráľovnu sa nesiaha. Takže ak bude chcieť kráľovná podať niekomu ruku, urobí to sama. Denník pripomína neradostný príklad austrálskeho premiéra Paula Keatinga, ktorý v roku 1992 vzal Alžbetu II. okolo pása, a vyvolal tak v britskej tlači naprosté zdesenie.

Rovnako tak Irish Independent čitateľom pripomína, že prípadnú konverzáciu vedie kráľovná sama a neprislúcha sa jej vypytovať, už vôbec nie na rodinné záležitosti. Rovnako tak, keď kráľovná doje, mali by položiť príbory aj ostatní pri stole.

Kráľovná s manželom, princom Philipom, sa budú v Írsku zdržiavať v paláci Farmleigh v parku Phoenix v centre Dublinu. Je v ňom 20 spální, 14 kúpeľní, šesť prijímacích izieb, Plesový sála, knižnica a galéria. Írsky štát kúpil palác v roku 1999 od pivovarníckej rodiny Guinness.

Počas štvordennej návštevy má kráľovná na programe aj niekoľko "turistických" zastávok. V Dubline sa pozrie do pivovaru Guinness, do žrebčína v Kildare, na historickú pevnosť a katedrálu Rock of Cashel v Tipperary a na anglický trh v Corku.

Vzhľadom ku komplikovaným historickým vzťahom Britov a Írov sprevádzajú cestu rozsiahle bezpečnostné opatrenia. Návštevu okrem 10 tisíc írskych policajtov a vojakov zabezpečuje vyše 100 britských ozbrojených bezpečnostných agentov. V zálohe sú aj dve vodné delá, ktoré si Dublin musel požičať zo Severného Írska, ktoré je stále súčasťou Británie. Zo Severného Írska je aj obrnený čierny Range Rover, ktorým sa kráľovná počas návštevy prepravuje.

Veľká väčšina Írov návštevu podporuje, aj keď malá časť je dôrazne proti a žiada, aby Británia vrátila Írsku aj severnú časť ostrova.

Do sporu sa vložil aj známy rocker Morrisey (53), frontman niekdajšej skupiny The Smiths. Väčšina írskych novín dnes píše o jeho liste, v ktorom označuje návštevu za "súčasť PR kampane, ktorá má dať dynastii Windsor nový náter".

Najlepšie, čo by mohla urobiť, by bolo vrátiť Írom šesť grófstiev na severe, aby Írsko mohlo byť opäť národom, napísal Morrisey, ktorý sa narodil v Manchestri v Anglicku, ale jeho rodičia krátko pred tým emigrovali z Írska. Známy republikán Morrisey na seba už skôr upozornil kontroverznými výrokmi na adresu monarchie. Jedna z dosiek The Smiths sa tiež volala The Queen is Dead (Kráľovná je mŕtva).

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu