Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Česko zasiahla epidémia alkoholizmu: 3,5 promile sú bežné

Ilustračné Foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné Foto

PRAHA - Česko je 60 rokov od vzniku prvej protialkoholickej záchytky zasiahnuté epidémiou alkoholizmu. Každý Čech a Češka nad 15 rokov vypije ročne 16,5 litra čistého alkoholu, pričom svetový priemer je 6,13. Česká spoločnosť je k alkoholu tolerantná, pivo Česi neberú ako alkohol a tak sú so 160 litrami na hlavu a rok prví na svete.

Medzi alkoholikmi pribúda žien, výnimkou nie sú ťažko opité deti. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia odborníkov na liečbu závislosti.

Podľa nich pribúda ťažkých opitostí aj agresivity. V čase založenia prvej záchytky bolo nad jedno promile alkoholu v krvi závažné a cez 3,5 už sa považovalo za smrteľné. Teraz sú 3,5 promile skoro bežné, tvrdí primár oddelenia pre liečbu závislostí Všeobecnej fakultnej nemocnice Peter Popov.

Podľa prieskumu dve percentá dospelých, čo je viac ako 140-tisíc ekonomicky aktívnych, pije alkohol s problémami, ktoré už vyžadujú odbornú pomoc. S veľkou pravdepodobnosťou sú závislí.

Rizikovým alebo škodlivým spôsobom pije alkohol pätina dospelých, čo je viac ako 1,3 milióna. Vzhľadom k tomu, že opýtaní väčšinou nepriznajú plnú pravdu, je počet ľudí s problémami ešte väčší.
   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu