Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ministerstvo zdravotníctva sa plánuje postarať o "spoločensky unavených" ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva sa nevzdáva úsilia na zriaďovanie a zabezpečovanie prevádzky záchytných izieb pre opilcov všade tam, kde si to spoločenská situácia vyžaduje.

Túto úlohu chce zaradiť aj do novo pripravovaného Národného akčného plánu pre problémy a alkoholom (NAPPA). Zriadenie takýchto izieb sa nachádzalo v NAPPA na roky 2006 až 2010, ktorý dnes zobrala vláda na vedomie. Uskutočnenie tohto zámeru sa nepodarilo.

V roku 2008 rezort pripravil novelu zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb. Tá okrem iného upravovala aj možnosť ich zriaďovania a zabezpečovania prevádzky. Novelu ale neschválil parlament.

Ani následné rokovania na úrovni ministerstiev zdravotníctva a vnútra, ani so zástupcami územnej samosprávy nevyriešili túto problematiku. Nepodarilo sa nájsť zhodu pri organizačnej zmene gestora novelizovaného zákona z MZ na MV, legislatívnom presune kompetencií či pri otázke zabezpečenia finančných zdrojov na prevádzkovanie takýchto zariadení.

V roku 2010 bola podľa hlásení Národného centra zdravotníckych informácií zabezpečovaná psychiatrická starostlivosť v zdravotníckych zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti na 79 oddeleniach s odborným zameraním psychiatria, gerontopsychiatria, medicína drogových závislostí a detská psychiatria s počtom postelí 4316. Tie boli využité na 79,7 percent. Počet hospitalizovaných ľudí, liečených kvôli závislosti od alkoholu predstavoval 27 percent zo všetkých liečených pacientov. Ide o dvojpercentný pokles oproti roku 2008. Pomer mužov a žien 3:1 zostal nezmenený.

Psychiatrická ambulantná starostlivosť bola zabezpečená v 422 ambulanciách. Sedem percent zo všetkých vyšetrení, teda 135.660, sa vykonalo z dôvodu závislosti od alkoholu. Počet takýchto pacientov, ktorí navštívili ambulanciu bol 33.198. Z toho 26 percent tvorili nové prípady (8879 pacientov).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu