Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Hrôza v Kongu: Každú hodinu znásilnia 48 žien

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

DAKAR - Kongo je pre ženy jednou z najhorších krajín na svete. Podľa agentúry AP to vyplýva z novej štúdie, ktorú v stredu zverejnili americkí výskumníci.

Spočítali, že je v tejto africkej krajine každý rok znásilnených viac ako 400.000 žien, a každú hodinu tak pribudne 48 obetí sexuálneho násilia. Analýzu má v júni publikovať americký odborný časopis American Journal of Public Health. OSN ohľadne výsledkov štúdie vyjadrila pochybnosti.
   

Kongo, krajina s asi 60 miliónmi obyvateľov a rozlohou zodpovedajúcu približne západnej Európe, má za sebou niekoľko desiatok rokov ozbrojeného konfliktu, pre ktorý bolo typické sexuálne násilie na civilistoch. V niektorých východokonžských provinciách je hromadné znásilňovanie naďalej veľmi časté.
   

Autori štúdie sa opierali o údaje z rokov 2006 a 2007. Zistili, že každý deň je v Kongu znásilnených 1150 žien. Asi 60 percent obetí tvrdí, že ich k pohlavnému styku prinútil ich manžel alebo partner.
   

Jedna z autoriek štúdie Tia Palermová agentúre Reuters povedala, že bádatelia pracovali s informáciami, ktoré získala konžská vláda od asi 3400 žien, a dáta potom prepočítali na celonárodnú štatistiku. Výsledné čísla boli vraj prekvapivo vysoká aj v oblastiach, ktorých sa boje priamo nedotkli. Aj tak ide podľa nej len o skromné odhady.
   

Závery autorov 26krát prekračujú pôvodné odhady Spojených národov, ktoré predpokladali, že v krajine je každý rok oznámených 16.000 prípadov znásilnenia.
   

Platnosť výskumu spochybnila šéfka tímu OSN, ktorý sa zaoberá sexuálnym násilím v Kongu. Podľa Beatrix Attingerové Colijnové bola skúmaná vzorka príliš malá. Výskumníci tiež vraj nevzali do úvahy ďalšie okolnosti vrátane kultúrnych zvykov, ktoré mieru sexuálneho násilia mohli ovplyvniť. Upozornila zároveň, že štatistiky z obdobia pred piatimi rokmi súčasnej situácii nezodpovedajú.
   

Otázka sexuálneho násilia podľa nej odvracia pozornosť od hlbších problémov spojených s bezpečnosťou a násilím v krajine. "Nepotrebujeme čísla ako tieto, aby sme vedeli, že sexuálne násilie je problém, je tu mnoho ďalších druhov násilia a problémov týkajúcich sa ľudských práv, ktorými je potrebné sa zaoberať," vyhlásila podľa Reuters šéfka tímu OSN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu