Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Konšpiračná teória o smrti bin Ládina: Vymyté mozgy, bol mŕtvy už 10 rokov!

Smrti bin Ládina patrili novinové titulky
Smrti bin Ládina patrili novinové titulky (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Zatiaľ čo väčšina Ameriky slávila dramatické zabitie Usámu bin Ládina, autori konšpiračných teórií okolo 11. septembra 2001, mali plnú hlavu nových otázok. Pre nich a silnejúci počet skeptikov sa nič neobjasnilo a zápletka sa len skomplikovala.

Kde je bin Ládinovo telo? Prečo najhľadanejšieho teroristu pochovali na nespresnenom mieste do Arabského mora? Prečo správu oznámili iba týždne po začatí volebnej kampane prezidenta Obamu a len pár dní po zverejnení jeho rodného listu? A prečo tak neskoro počas nedeľnej noci?

Behom niekoľkých minút od správy o bin Ládinovom pohrebe sa Facebook, Twitter a elektronická pošta rozžiarili konšpiračnými teóriami z celého sveta, kladúcimi otázky, naznačujúcimi nezrovnalosti, motívy, zásterky a zásterky zásteriek, porovnávajúcimi fotografie a videonahrávky, hlasové záznamy a plagáty najhľadanejších osôb na zozname FBI.

"Toto neuspalo jedinú z otázok okolo 11. septembra," povedal Steven Jones, univerzitný profesor fyziky na dôchodku, ktorý je prispievateľom hnutia 9 / 11 Truth Movement. Jones spolu s ďalšími členmi tvoriacimi voľnú skupinu tých, ktorí neveria oficiálnej verzii Washingtonu ohľadom útokov zo septembra 2001, tvrdí, že zrútenie newyorských "dvojičiek" sa dá najlepšie vysvetliť kontrolovanou demoláciou. "Čoby vedec sa snažím posudzovať dôkazy, ktoré mám," hovorí Jones.

Začalo to ľuďmi "hľadajúcimi pravdu o 11. septembri", ktorí sa po útokoch na mrakodrapy Svetového obchodného centra (WTC) a Pentagon začali pýtať, prečo sa 110-poschodové budovy zrútili, a prečo sa vojenským lietadlám nepodarilo zneškodniť aspoň jedno z lietadiel. Títo ľudia vytvorili organizácie. Usporadúvali zhromaždenia. Podali mnoho žiadostí na základe práva na informácie. Napísali knihy a študovali fyziku boriacich sa veží.

"Neviem, ako by sa to mohlo uzavrieť, keď v tých príbehoch, čo sú nám predkladané, sú stovky protirečiacich si vecí. Ten príbeh nekončí len preto, že nám bolo povedané, že bin Ládin je mŕtvy," povedal Mike Berger, ktorý spolupracuje s organizáciou 911Truth.org, ktorú založili s cieľom posúdiť fakty okolo útoku. "Žijeme v nekonečnej vojne biliónov dolárov utratených bez akejkoľvek zodpovednosti."

Alex Jones, rozhlasový moderátor z Austinu, ktorý sa takisto zapojil do 9 / 11 Truth Movement a spravuje webovú stránku Infowars.com, vyslal do internetového sveta titulok hlásajúci: "Výstraha. Informované zdroje: bin Ládinovo telo ležalo ľadom skoro desať rokov."

"Kráľ konšpirácií", ako ho často titulujú médiá, poukázal na rozpory, ktoré sa okamžite začali šíriť. Vypočítal všetkých činteľov FBI a šéfov špionáže z Iránu, Pakistanu a Afganistanu, ktorí po celé roky tvrdili, že bin Ládin je mŕtvy. Bývalý člen rady pre zahraničné vzťahy Steve R. Pieczenik dokonca Jonesovi povedal do éteru v roku 2002, že bin Ládin je mŕtvy už celé mesiace.

"Obama práve začal predvolebnú kampaň a dostať bin Ládina ju pekne nakopne. Veci sa nevyvíjajú dobre, tak vytiahli starý ležiak. Potrebovali hrdinu. Je to archetypný orwellovský fúzatý desivý zloduch, ktorý by nás dostal, a preto, nebojte sa, vláda dostala toho zloducha," povedal Jones a dodal: "Toto nie je Elvis, ľudia."

Ale Elvis nezomrel v ére Facebooku, kde sa okamžite objavili stránky nazvané Usáma bin Ládin nie je mŕtvy. "Je čosi zhnitého vo vodách, do ktorých ho údajne hodili. Fotka mŕtveho by neuškodila," napísal jeden z prispievateľov.

Cindy Sheehanová, matka vojaka zabitého v Iraku, ktorá sa stala symbolom opozície voči vojne, napísala na Facebook: "Je mi ľúto, ale ak veríte najnovšej smrti Usámu bin Ládina, ste hlúpi. Skúste premýšľať. Saddámových synov vystavili všetkým, aby dokázali, že sú mŕtvi. Prečo si myslíte, že tak chvatne pochovali túto verziu Usámu bin Ládina do mora? Toto klamlivé, vražedné impérium môže existovať len so súhlasom vášho vymytého mozgu - tak zahoďte vlajky a MYSLITE!"



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu