Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bin Ládin použil ako živý štít svoju ženu

Zakrvavená miestnosť po útoku
Zakrvavená miestnosť po útoku

Aktualilzované

NEW YORK - Spojené štáty boli pri nedeľnom zásahu v Pakistane pripravené zajať Usámu bin Ládina. Príliš ale s touto možnosťou nepočítali, pretože predpokladali, že najhľadanejší terorista sveta sa bude brániť. Bin Ládin nakoniec zomrel pri prestrelke s komandom, ktoré zaútočilo na jeho úkryt v Abbottabáde. Uviedol to hlavný poradca amerického prezidenta na boj s terorizmom John Brennan. Naznačil pritom, že bin Ládin sa nesprával statočne.

Pri zásahu sa správal ako zbabelec, keď sa schovával za ženu, údajne jednu zo svojich manželiek. "Ukazuje to, aký skutočne bol a aké mylné boli veci, ktoré sa o ňom v uplynulých rokoch rozprávali," povedal Brennan. Podotkol tiež, že sa terorista zúčastnil prestrelky s Američanmi. Či skutočne strieľal, ale Obamov poradca neuviedol.

Rozhodnutie šéfa Bieleho domu podniknúť akciu proti bin Ládinovi označil za jedno z najodvážnejších. Podľa Brennana rozhodne v Bielom dome o zásahu nepanovala jednomyseľná zhoda. Zatiaľ podľa neho nie je jasné, či terorista mal nejakú podporu vnútri pakistanských bezpečnostných zložiek. USA túto možnosť preverujú. Brennan však označil za "nepredstaviteľné", aby teroristu nejaké pakistanské zložky nepodporovali.

Bin Ládin sa v Pakistane ukrýval na pomerne nápadnom mieste. Okamžite po zverejnení správy o jeho úmrtí sa preto vyrojili informácie, že prinajmenšom časť pakistanskej vlády o mieste jeho pobytu musela vedieť. Brennan dnes však označil partnerstvo USA s Pakistanom za kľúčové pre boj s Al-Kájdou.

V poslednom čase ale najmä medzi americkými a pakistanskými spravodajcami rastie nedôvera, na čo poukazuje aj fakt, že Američania o zásahu proti bin Ládinovi svojich pakistanských kolegov vopred neinformovali. Pakistancom vadia americké bezpilotné lietadlá na ich území, Washington zase podozrieva Islamabad z tajnej podpory Talibanu.

Americké bezpečnostné zložky si pred zásahom postavili repliku bin Ládinovho úkrytu a zásah v ňom nacvičovali.

Obamov poradca súčasne povedal, že Spojené štáty plánujú zverejniť ďalšie informácie o úspešnom zásahu proti bin Ládinovi. Podľa neho nikto nebude mať dôvod popierať, že sa tak skutočne stalo. Pred zverejnením podrobností o operácii ale chcú starostlivo zvážiť, či by niektoré z nich nemohli ohroziť podobné akcie v budúcnosti. Či sa počíta so zverejnením nejakých fotografií, Brennan neprezradil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu