Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bin Ládinova smrť je magnetom pre podvodníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Smrť vodcu teroristickej siete Al-Kájda je na internete mimoriadnym lákadlom pre podvodníkov a tvorcu spamu, ktorí svetovú počítačovú sieť okamžite zaplavili odkazmi sľubujúcimi fotografie či videozáznam mŕtveho Usámu bin Ládina.

Po kliknutí na link však môže užívateľa čakať počítačový vírus alebo iný druh škodlivého softvéru, varujú odborníci, ktorých dnes cituje denník Los Angeles Times.

Žiadne oficiálne fotografie či videozáznam mŕtveho bin Ládina nezverejnili, preto by užívatelia mali byť veľmi opatrní, na čo klikajú a nenechali sa nalákať.

Na Facebooku sa napríklad objavil podvodný link tváriaci sa, ako by bol zo spravodajského servera BBC. Pod titulkom "Usáma bin Ládin zabitý" ponúkajúci odklik na videonahrávku s jeho smrťou. Po kliknutí bol ale užívateľ presmerovaný na externú stránku podobajúcu sa Facebooku, kde bol vyzvaný na zadanie prihlasovacieho kódu na sociálnu sieť.

"Zlí chlapci sú rýchli," varuje Fabio Assolini z počítačovej bezpečnostnej firmy Kaspersky Labs. "Okamžite (po bin Ládinovej smrti) infikovali výsledky vyhľadávania na Google." A ak užívateľ na niektorý z týchto "otrávených" linkov klikne, dočká sa vírusu - alebo varovania, že jeho počítač bol vírusom napadnutý a je potrebné, aby si stiahol antivírový program, ktorý je však sám často vírusom.

Podvodníci často zneužívajú záujem užívateľov internetu o veľké svetové udalosti či celebrity, ale v tomto prípade sa zdá, že kybernetické podsvetie pracovalo obzvlášť rýchlo.

Rovnaká reakcia však nasledovala napríklad po zemetrasení a cunami v Japonsku, kedy sa na webe čoskoro objavili stránky či reklamy a začali kolovať e-maily s cieľom ukradnúť peniaze určené pre obete katastrofy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu