Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Švajčiari spočítali diktátorom účty, ide o stovky miliónov!

Kaddáfí
Kaddáfí (Zdroj: SITA)

BERN - Švajčiarsko spočítalo účty spochybnených alebo už zvrhnutých autokratických vládcov troch severoafrických krajín, ktoré mali uložené v bankách konfederácie a ktoré zablokovali už skorším rozhodnutím švajčiarskych orgánov.

V dvoch prípadoch ide o stovky miliónov švajčiarskych frankov, v jednom o desiatky. Oznámil to dnes hovorca švajčiarskeho ministerstva zahraničia Lars Knuchel.

"V prípade Líbye to bolo 360 miliónov švajčiarskych frankov," povedal Knuchel agentúre Reuters. "Táto suma bola zmrazená na základe blokačného rozhodnutia švajčiarskej vlády podľa zákona o potláčaní nelegálnych účtov vo Švajčiarsku," dodal.

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak mal vo švajčiarskych bankách 410 miliónov frankov a tuniský exprezident Zin Abidin bin Alí asi 60 miliónov. Zmrazenie fondov, ktoré by mohli patriť Mubarakovi, oznámili Švajčiari už 11. februára.

Podobne postupovali aj s fondami ďalších dvoch arabských vodcov. Bern v posledných rokoch zmenil svoje zákony, pokiaľ ide o fondy zvrhnutých diktátorov v bankách švajčiarskej konfederácie.

V snahe zlepšiť svoj obraz vo svete teraz Švajčiarsko umožňuje vrátiť prostriedky, ktoré si v jeho bankách uložili zvrhnutí autoritatívni vládcovia, späť krajinám, ktorým dotyční predtým vládli.

Podľa tejto zásady zmrazili napríklad aj kontá samozvaného víťaza volieb v Pobreží Slonoviny Laurenta Gbagbu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu